Цацаров погна прокурорка, забранила на катаджия да спира сина ѝ

4304
Цацаров погна прокурорка, забранила на катаджия да спира сина ѝ
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров иска дисциплинарка срещу прокурорката Райна Бачева от Районната прокуратура в Благоевград.

Причината са допуснати нарушения на Кодекса на етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт. Бачева упражнила натиск върху полицаи.

Таков: Цацаров цензор ли е или главен прокурор?

Какво всъщност работи г-н Цацаров – дали е цензор, или е главен прокурор? Като главен прокурор видимо не действа, занимава се с и...

Предложението си обвинител номер 1 е внесъл до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщават от държавното обвинение. Той ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор Бачева.

Цацаров отправя искането въз основа на резултати от извършена проверка от прокурори от отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура (ВКП). До проверката се стигнало след сигнал на шефа на благоевградската полиция за недопустимо поведение на прокурор.

Проверката е установила, че на 18 октомври около полунощ двама катаджии спрели за проверка лек автомобил, който се движел с включени халогенни светлини, което е пътно нарушение. Зад волана на колата бил синът на прокурор Бачева. След проверката, полицаите съставили фиш за установеното нарушение.

Същия ден сутринта прокурорката позвънила на мобилния телефон на единия полицай. Разпоредила му до края на работния ден да се яви в кабинета й в Районната прокуратура. В 16.30 часа последвало повторно настоятелно разпореждане.

Цацаров пита КС дали да "оптимизира" прокуратурите в страната

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за това дали структурата на прокуратурите в страната трябва да по...

Половин час по-късно униформеният отишъл в кабинета на прокурор Райна Бачева. По време на срещата тя показала на полицая снимка на съставения на сина й фиш. Обяснила му, че санкционираният шофьор е синът й и настояла, че той не е трябвало да бъде санкциониран, тъй като нарушението е било незначително.

Полицаят обяснил, че е изпълнил служебните си задължения, а прокурорката настоявала, че синът й е бил санкциониран неправилно. Тя обяснила, че проблемът не е в размера на санкцията, а че синът й бил спрян за проверка. Прокурор Бачева три пъти повторила на полицая регистрационния номер на автомобила, управляван от сина й и му разпоредила повече този автомобил да не се спира.

От прокуратурата подчертават, че като е изискала привилегировано отношение към себе си и сина си, представителката на държавното обвинение е нарушила стандартите за етично поведение. Те забраняват на магистратите да се възползват от служебното си поведение с цел извличане на лична облага. Освен това магистратите се задължават да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото.

Именно поради тази причина главният прокурор сезира Прокурорската колегия за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Райна Бачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com