Кметът на Благоевград: Няма да качваме данъците на старите автомобили в града

949
Кметът на Благоевград: Няма да качваме данъците на старите автомобили в града
Снимка: община Благоевград

Не планираме собствениците на стари автомобили да плащат по-високи данъци. Дори обмисляме вариант, при който водачите с по-нови, но по-екологични коли, да имат намаление в данъците.

Това заяви кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на днешната си пресконференция.

По време на събитието стана ясно също, че в града ще бъдат изградени зелени пояси срещу мръсния въздух. Предстои да бъде избран изпълнител, който ще направи цялостен проект за озеленяването на града, като в общинския бюджет са заложени достатъчно средства за целта Благоевград да бъде по-красив и с по-чист въздух.

Към фирмите, които осигуряват градския транспорт, ще има и ново изискване. Те ще трябва да отговарят поне на екологичен сертификат Евро 5 за следващите 10 години.

„Въпреки, че Благоевград не попада в списъка с градовете с най-мръсен въздух, които са получили финансова подкрепа по ОП „Околна среда“, ние сме длъжни да направим максималното в тази насока“, посочи д-р Камбитов.

От пресконференцията стана ясно още, че е планирано построяването на надземен паркинг в района на пазара – единственото свободно място за тази дейност.

Пътищата в Благоевград са проходими

Днес в Благоевград е обявен жълт код за опасност от валежи от сняг и дъжд. Пътищата в града са проходими, като през цялата нощ са били ...

„Един от вариантите е поставянето на мобилни гаражи на два етажа, каквито има в Германия“, коментира темата кметът.

По време на срещата стана ясно, че продължава работата по изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците, като общината е подала проектно предложение и се очаква подписването на договор за безвъзмездна финансова помощ.

„Ще имаме едно от най-модерните депа за битови отпадъци“, заяви д-р Камбитов.

На 26 ноември се очаква да приключи ремонтът на центъра, който ще посрещне коледната елха на 5 декември. За първи път дървото няма да бъде живо, а изкуствено.

Социалните жилища в града пък ще бъдат завършени в края на декември, а след това започва тяхното обзавеждане. Модерните сгради, разположени в кв. „Освобождение“, ще разполагат със 172 апартамента и първите жители ще се настанят в тях през март 2019 г.

Кметът на Благоевград лично стартира инициатива за предложения какво да направи Общината

Кметът на Благоевград  д-р Атанас Камбитов организира среща с гражданите на града, за да разясни повече около своята инициатива "Т...

„Ще завишим критериите към семействата, които ще обитават общинските жилища. Не може хора, които разрушават имущество, които не изпращат децата си на училище, да получат подобни социални услуги“, подчерта д-р Камбитов.

В кв. „Освобождение“, освен социални жилища, се прави проучване и се предвижда да бъдат изградени нови линии от градския транспорт, тип маршрутки. Общинската администрация обмисля и въвеждането на линия, която ще свързва кварталите „Еленово“ и „Струмско“.

През пролетта на 2019 г. се очаква да започне строежът на подлеза в „Грамадаю‘, а ул.“Марица“ ще бъде готова около 6 дни след предвидения срок.

Във връзка с видеонаблюдението в града, д-р Атанас Камбитов заяви, че общината ще сключи договор с фирмата изпълнител до края на декември, а в края на следващата година се очаква целият град да бъде опасан с камери.

„Проектът ще бъде на стойност 2 млн. лева, които ще бъдат платени изцяло от бюджета на общината. Системата ще бъде от най-ново поколение, каквато няма в цялата страна и ще разполага с максимален брой функции. Първо ще бъдат оборудвани детски градини, ясли, паркове и места, които се посещават от много хора. Видеонаблюдението ще бъде оставено на контрола на полицията, а самите камери ще бъдат съобразени с най-високите европейски изисквания, като високата им резолюция ще позволява дори да се видят номерата на колите“, посочи кметът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com