Лекар: Хората не даряват кръв от страх

3620
Лекар: Хората не даряват кръв от страх
Снимка: НЦТХ

Масово хората се притесняват да даряват кръв, защото не са съвсем наясно какво точно се случва с организма им и си мислят, че може да им се случи нещо фатално. Това каза пред Радио „Фокус“ д-р Бойка Маринова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в Благоевград.

По думите ѝ от хуманна гледна точка кръводаряването е много важно, защото се помага на много хора, които се нуждаят, а в България има значителен брой хора, които чакат за кръв. "Точно това е проблемът – кръвта в България не е достатъчно и само близки хора даряват, когато някой се нуждае от кръв, тогава се сещаме, че някой друг има нужда от нашата кръв. Тези хора, които даряват кръв безвъзмездно, са много малко. Това са единици. Може би за цялата година безвъзмездно даряват кръв около 120 души, на фона на 4 600 души, от които сме взели кръв през годината, това е съвсем недостатъчно", коментира тя. Д-р Маринова подчерта, че не бива да забравяме, че кръводаряването спасява човешки живот.

Страхът от зъболекар се предава по наследство

Почти на всеки е познат страхът от посещението при зъболекаря. На колкото и години да станем на някои хора са необходими наистина серио...

"При кръводаряване количеството кръв, което се взима от дарителя, е 450 мл. На някои се взима по-малко, в зависимост от самите вени. При лоши вени, колкото и да искаме, повече от 300 - 350 мл не могат да се вземат. Иначе нормалното количество кръв, което трябва да се вземе, защото вътре има един разтвор 63 мл и за да е годна 35 дни тази кръв, тя трябва да бъде 450 мл. Под тези мл вече спада годността на кръвта", обясни тя. Д-р Маринова посочи, че кръводарители могат да бъдат всички здрави хора над 18 години и под 65 години. Тя отбеляза, че е важно да не са с високо кръвно, да не взимат антибиотик в момента, да няма ваксина преди кръводаряването, да не са боледували от хепатит Б, да нямат сърдечни заболявания. Началникът на Отделението по трансфузионна хематология в Благоевград подчерта, че има цял списък от неща, за които на място се разпитват хората и се преценява дали могат да дарят кръв, или не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград