X
 
 

МОСВ: При превръщането на "Тодорка" в 6-седалков лифт могат да се спасят 31 дървета

4120 0
photo of МОСВ: При превръщането на "Тодорка" в 6-седалков лифт могат да се спасят 31 дървета
Снимка: БГНЕС
Реконструкцията на лифт "Тодорка" в Националния парк "Пирин", която предвижда подмяната на построения през 1986 г. 3-седалков лифт с 6-седалков, може да бъде извършена без изсичането на 88 дървета. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Сега ведомството не разрешава на инвеститора "Маренго трейдинг" ЕООД да изсече 88 дървета. Изсичането е било предвидено в съгласувателното писмо от 4 август 2014 г., подписано от тогавашния министър на околната среда и водите Станислав Анастасов, който сега е депутат от ДПС.

МОСВ не разрешава да се изсичат дървета за реконструкцията на лифт "Тодорка"

Реконструкцията на лифт „Тодорка“ в Националния парк „Пирин“, която предвижда подмяната на построения през 19...

На 30 октомври тази година междуведомствена работна група извърши проверка на място и установи, че могат да бъдат спасени 31 дървета. Останалите ще бъдат вложени в ремонт на подхода към Байкушевата мура, както и за възстановяване на пътеки за обслужване на посетителите в парка. Инвеститорът "Маренго трейдинг", чийто едноличен собственик е регистрирано в Кипър дружество, се задължава да засади дръвчета в периферията на НП „Пирин“. В работната група участваха представители на парка, МОСВ, Института за гората при БАН, Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, разясняват от МОСВ.

Позволена смяна с 6-седалков лифт

Работната група е създадена със заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева след като в МОСВ постъпиха резултатите от проверките на ДНСК, Окръжната прокуратура в Благоевград, Софийската градска прокуратура и Върховната административна прокуратура, според които реконструкцията на лифта не е в нарушение на законодателството. Изчакването на резултатите от всички тези проверки беше поставено от МОСВ като условие преди ведомството да вземе решение дали да разреши отсичането на дървета в НП „Пирин“.

През август решението за подмяна на 3-седалковия лифт на „Тодорка” с 6-седалков на последния екоминистъра от кабинета "Орешарски" Станислав Ангелов беше обжалвано от петима души от "За да остане природа в България". Междувременно от МОСВ уточниха, че за извършването на строителните работи по лифта не е необходима оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост според изискванията на екологичното законодателство. Същевременно от ведомството заявиха, че няма да разреши изсичането на 88 дървета преди приключване на прокурорските проверки от Окръжната прокуратура в Благоевград и ВАП и постановяване на съответните прокурорски актове.

Ангелкова не даде еднозначен отговор за втори лифт в Банско

Министърът на туризма Николина Ангелкова отново не даде категоричен отговор на въпроса, свързан с изграждането на втора кабинкова ли...

Изсичане на 57 дървета

Задачата на междуведомствената група беше да извърши проверка на място и да определи дърветата, които могат да бъдат съхранени като същевременно се осигури безопасната експлоатация на съоръжението. Независимо, че претенциите на инвеститора бяха за изсичане на 88 дървета, експертите потвърдиха на терен, че съгласно изискванията на нормативната уредба е възможно да се осигури безопасна експлоатация на съоръжението с изсичането не на 88, а на 57 дървета. В съответствие с констатациите на междуведомствената работна група беше поискано да бъде коригирано план-извлечението, което подлежи на съгласуване от МОСВ.

Инвеститорът се задължава при отсичането и транспортирането на дърветата да не уврежда оставащата дървесна растителност. Както и до 30 май 2016 г. да засади дръвчета в прилежащи на НП „Пирин“ терени. Обемът на предвидената за отнемане при почистването на просеката дървесина се изчислява на 31 кубични метра, което представлява 0,04% от годишния прираст на горските насаждения и 0,0004% от общия запас на горите в НП „Пирин“. Полученият дървен материал ще бъде използван за възстановяване на туристически пътеки и маршрути в парка. Както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България – Байкушевата мура, която е на възраст над 1300 г. Подходът беше създаден от ДНП „Пирин“, за да намали въздействието върху дървото от многобройните посетители.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално