Нова жалба срещу строежа на нов лифт на "Тодорка"

4749
Нова жалба срещу строежа на нов лифт на "Тодорка"
Снимка: БГНЕС

Решението за подмяна на триседалковия лифт на „Тодорка” с шестседалков на последния екоминистър от кабинета „Орешарски” Станислав Ангелов, който сега е депутат от ДПС, е обжалвано от петима души от „За да остане природа в България”. Интересен факт е, че жалбоподавателите подават иск като граждани, като искат първо прокуратурата да се произнесе за решението на Ангелов.

От "За да остане природа в България" смятат, че новите жалби дават правна възможност на сегашния екоминистър Ивелина Василева, като принципал на държавната собственост в националния парк и компетентен орган по околната среда, да спре строителството на ски лифта до приключване на съдебните спорове.

Ангелкова не даде еднозначен отговор за втори лифт в Банско

Министърът на туризма Николина Ангелкова отново не даде категоричен отговор на въпроса, свързан с изграждането на втора кабинкова ли...

Още миналата седмица строежът на новия лифт е стартирал, като и екоминистърът Ивелина Василева, и този на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова сочат за основание именно решението на Ангелов. Строителството продължава и сега, въпреки течащите проверки на прокуратурата и отказа на екоминистерството да разреши изсичането на 88 броя дървета за изграждането на лифта във връзка със сигнали на природозащитници, че офшорната фирма "Маренго трейдинг“ няма никакви вещни права върху територията на Национален парк Пирин и още по-малко върху територии, отдадени чрез концесия на фирмата "Юлен“ АД, посочват екозащитниците.

Проектът за нов лифт на Тодорка беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк Пирин.

Новината за жалбата стана факт след като днес (17 август) друга неправителствена организация в лицето на Коалиция за устойчиво развитие (КЗУР) оспори новия правилник за функциониране на ключов орган на МОСВ - Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС). Според КЗУР с новия правилник, който е от сила от началото на годината, избрани по скандален начин експерти вземат важни решения, касаещи защитата на природата в национален аспект. Такива решения са ОВОС за АМ "Хемус", одобрен е ОВОС на ново хвостохранилище за опасни утайки в МДК Пирдоп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com