МРРБ: Кметът на Гърмен трябва да реши проблема с незаконните ромски постройки

941
МРРБ: Кметът на Гърмен трябва да реши проблема с незаконните ромски постройки

От кмета на община Гърмен нееднократно е изискано да представи в ДНСК информация със срокове и график за временно настаняване в алтернативни жилища на обитателите на всички незаконни строежи на територията на местността „Падарката" в община Гърмен. Едва тогава може да се пристъпи към премахване на всички незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци". До настоящия момент в ДНСК не е представен изисканият от кмета на община Гърмен график, което възпрепятства изпълнението на влезлите в сила заповеди за премахване на незаконните строежи. Това съобщиха от МРРБ след като тази сутрин в Гърмен отново се проведе протест срещу незаконните колиби в гетото.

В местност „Падарката" в землище на гърменското село Марчево от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) са издадени общо 124 заповеди за премахване на незаконни строежи. Всички заповеди за премахване са влезли в сила и подлежат на изпълнение.

Отправени са покани за доброволно изпълнение, връчени по законоустановения ред. Считано от датата на получаване на поканите, извършителите на незаконните строежи разполагат с възможност да изпълнят доброволно влезлите в сила заповеди за премахване, като при констатирана липса на изпълнение от тяхна страна, от органите на ДНСК се пристъпва към принудително изпълнение.

След констатирана липса на доброволно изпълнение от страна на извършителите на незаконните строежи са предприети своевременни действия за принудително премахване.

Незаконните строежи, чието премахване е разпоредено с издадените и влезли в сила 124 заповеди за премахване по дефиниция представляват строежи, които са опасни и реално застрашават живота и здравето на техните обитатели, сред които има малолетни и непълнолетни лица. Тези постройки не отговарят на нормативните изисквания за „жилище", в тях липсват нормални хигиенни условия, санитарни възли и водоснабдяване, като обитаването им по своята правна същност е противоправно поведение, от което никой, в това число и извършителите на незаконните строежи не може да черпи права.

До момента са изпълнени 14 от издадените и влезли в сила общо 124 заповеди за премахване, 18 преписки са изпратени за последващи действия на кмета на община Гърмен, за 92 незаконни строежа е приключила процедура по избор на изпълнител за принудително премахване.

Огнище на хепатит А избухна в ромското гето в Гърмен

12 деца в ромската махала на Гърмен са заразени с вирусния хепатит А, всички са на възраст до 8 години. Случаите са регистрирани в пери...

Във връзка с изпълнението на влезлите в сила заповеди за премахване от директора на Дирекция „Социално подпомагане", от областния управител на област Благоевград и от кмета на община Гърмен е изискано представянето на изчерпателна информация относно възможността за осигуряване на социална услуга на засегнатото ромско население.

В ДНСК е постъпила информация, че шест семейства са отказали настаняване в социални жилища. Важно е да се отбележи и обстоятелството, че социалните услуги се предоставят след заявено желание от гражданите, а не като принудителна административна мярка.

С оглед обстоятелството, че в конкретния случай незаконните строежи може да са единствени притежавани жилища за обитаващите ги семейства, както и че адресатите на заповедите за премахване са жители - лица с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, осигуряването на адекватна социална услуга чрез предоставяне на жилища за временно настаняване на обитателите на незаконните строежи при подходящи битови и здравословни условия е изцяло в компетентността на кмета на община Гърмен.

От МРРБ напомнят, че още в края на юли, 2015 година, е възложено на кмета на Гърмен - Минка Капитанова, "да се предприемат незабавни действия за настаняване на обитателите на незаконните постройки при подходящи битови условия, след което да се премахнат незаконните строежи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Две земетресения край Симитли

Проект за младежки център в парк „Свети Врач“ спечели община Сандански

"Опорочени избори": Първа инстанция обяви за недействителен вота за кмет на Струмяни

Милиони левове на Община Благоевград ги няма: Говори новият кмет Методи Байкушев

Изборите - на съд в две трети от благоевградските общини

Окончателно: Методи Байкушев от "Промяната" е новият кмет на Благоевград

Методи Байкушев заговори за огромен натиск от общински служители в Благоевград върху избирателите

"75% сгрешени протоколи": Кандидат на ПП-ДБ обжалва изборите за общински съвет в Благоевград

Подкрепяният от ГЕРБ кандидат в Благоевград ще разчита и на синдикати

Методи Байкушев, ПП-ДБ: Връзката между бизнес и образование е единственият път за икономическо развитие и бъдеще на Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград