Проверява се съмнителен договор за осветление в Благоевград за над 400 000 лева

3435
Проверява се съмнителен договор за осветление в Благоевград за над 400 000 лева
Снимка: Actualno.com

За 45 от 47 обекта по обществена поръчка за изграждане на LED осветление в Благоевград е сключен допълнителен договор, извън основния, с допълнително плащане, защото при тях "са възникнали непредвидени обстоятелства". Поради това съмнително стечение на нещата неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) е изпратила сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и АДФИ ще провери случилото се, твърдят от АКФ.

Първоначалният договор за изграждането на осветлението е на стойност от близо 2 млн. лева - 1 845 663,56 лева с ДДС. Той е сключен още преди малко над три години - на 2 декември, 2015 година. Но година и половина по-късно (на 6 юни, 2017 година) е подписано допълнително споразумение към основния договор - за 433 363,19 лева с ДДС. Основанието за договора е плащане за дейност по проекта поради "непредвидени обстоятелства".

Уличното LED осветление е опасно

Американската медицинска асоциация (АМА) прие официална позиция за училното осветление.Тя идва в отговор на все по-широкото разпростран...

Експертните становища най-често споменават следните непредвидени обстоятелства - силно корозирали стълбове, липса на стълбове заради пътни катастрофи (?!), дефектирали кабели, невъзможност да се преработят съществуващите двойни и четворни рогатки за монтаж на новите осветителни тела. Сред другите обстоятелства, налагащи извършване на допълнителни строително-монтажни работи, са и неподходяща височина на съществуващите осветителни тела и неподходящо местоположение на съществуващите стълбовете.

На отговор на заявление за достъп до обществена информация, изпратено от АКФ, община Благоевград отговаря, че преди възлагането на поръчката е направен задълбочен анализ на системата за улично осветление и е събрана и анализирана голям обем информация различните елементи.

От правния екип на АКФ напомнят, че възлагането на такива допълнителни строително-монтажни работи и изменението на договора са принципно допустими от закона, но само при спазването на определени условия. За да може възложителят да се възползва от предвидената от закона възможност за изменение на договор за обществена поръчка, следва да са налице редица условия, сред които и наличието на непредвидени обстоятелства. Непредвидени обстоятелства са обстоятелства, които са възникнали след сключването на договора и не са резултат от действие или бездействие на страните. Непредвидените обстоятелства не могат да бъдат предотвратени дори и при полагане на дължимата грижа и правят невъзможно изпълнението при договорените условия.

От констативните протоколи е видно, че обстановката на терен налага строително-монтажни работи извън посочените в договора. От протоколите обаче не са видни причините, поради които допълнителните дейности не са включени в първоначалния проект и договора от 02.12.2015г.

Асеновград може да плаща три пъти по-малко за улично осветление

Близо 350 000 лева е очакваната годишна икономия от разходите за електроенергия на Асеновград, ако сегашното улично осветление бъде под...

В допълнение, плащането по допълнителното споразумение е извършено на 7 юли, 2017 година, въпреки че 20 дни по-рано Общински съвет-Благоевград е отхвърлил предложението на кмета Атанас Камбитов за промяна на поетия дългосрочен дълг и промяна на общинския бюджет с цел да се заплати на изпълнителя. Едва на 12 юли, след като е било извършено плащането, кметът е внесъл предложението за втори път и то е било одобрено от общинските съветници.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com