Румен Томов: Сегашното управление вреди на Благоевград*

10218
Румен Томов: Сегашното управление вреди на Благоевград*
Снимка: Личен архив

Кампанията приключва. Справихте ли се, г-н Томов, успяхте ли да се срещнете с благоевградчани, да им представите идеите си, да ги чуете?

Добре е, че все още не е възможно да разговаряш лично с всички хора, които са останали в Благоевград в рамките на една кампания. Но направихме много срещи – с бизнеса, с професионалните общности, в кварталите, в селата. Хората питат, споделят, задават въпроси. Проблемите са много и различни, изводът е един – моделът на управление през последните осем години създаде огромна пропаст между два съвсем различни свята, които битуват буквално на метри един от друг понякога. Резултатите наистина са видими – лъскави нови обекти, с отразени в новините първи копки и последни ленти, в които по договор с обичайните изпълнители са инвестирани значителни средства, и в съседство разбита улица, без осветление, с далечен спомен от тротоар, кола върху него и велоалея, която води право към съседния гараж. Изоставени зелени площи, част от тях превърнати в сметища и села, които виждат общинския кмет веднъж на четири години, в най-добрия случай. Късметлиите в Рилци са получили детска площадка предизборно. Цените за наем на маса на съсипания благоевградски пазар обаче са непосилни за тях. Хората в Падеш и Лешко плащат за пасища в пъти повече от стопаните в съседни общини. В Логодаж няма вода през лятото. В Покровник някой буквално е изсипал остатъците от асфалт за друг обект в средата на нищото и отчита, че им е направил улица. През Бело поле продължават да минават камиони с боклук. Няма го отдавна обещаният обходен път към депото – гордост на кмета, няма я и шумоизолиращата стена на магистралата. Пенсионерските клубове са в окаяно състояние. В селата масово няма нормална канализация, както и в центъра на Благоевград между другото. Бизнесът оцелява трудно, благоевградчани са все по-малко, доходите им са ниски и това е очевидно, няма нужда от статистика.

Давате си сметка, че не всички проблеми могат да бъдат решени в кратки срокове, нали? Дори при добро желание, необходими са значителни средства.

Осем години не са кратък срок. Те бяха напълно достатъчни на досегашното общинско ръководство да превърне Благоевград от най-добрия град за живеене в България в първенец по доста негативни показатели. И не парите са проблем. Бюджетът на община Благоевград е над 72 млн. лв. Средствата за озеленяване през тази, в сравнение с миналата година, са увеличени от 350 000 на 750 000 лв., два пъти повече са заложените разходи за съдове за смет – 400 000 лв., три пъти са увеличени парите за измиване на града – 360 000 лв. Предвидено е цялостно ежемесечно измиване на улиците. Наближава краят на октомври. Стана ли по-зелен през тази година Благоевград” Колко пъти беше измита Вашата улица” Защо чистотата на града, която също е обезпечена с огромен ресурс, и качеството на въздуха са сред основните проблеми, които се коментират в тази кампания”

В абсурдния спор ще закривам ли “Франкофоли”, или ще местя сцените далеч от гробищния парк, удобно потъна отчетът за цената на фестивала – 460 000 лв. според ресорния заместник-кмет, близо 900 000 лв. според началника на отдел “Култура”. Потъна и разговорът за културно-историческото наследство, за съдбата на благоевградските културни институции. А те едва оцеляват под фойерверките и новогодишната заря, която тържествено изпраща във въздуха десетки хиляди левове. В реанимация е и общинското здравеопазване. Не аз, а лекари поставят тази диагноза. Родители протестират срещу методиката за определяне на такси в детските градини. Жителите на селата в най-социалната община Благоевград изобщо нямат достъп до социални услуги. Част от необходимите липсват и в града.

Твърди се, че през последните два мандата е привлечен значителен външен финансов ресурс. Как се отрази това на благоевградската икономика” Със средствата за саниране, усвоени тук, могат да се построят 4600 нови жилища до ключ, и то не панелки. Колко и кои са фирмите, които санираха, и с кого са свързани, всеки може да провери в официалните регистри. Какво е качеството, също не е тайна. Този начин на разпределение на “значителния ресурс” не е изключение, а утвърдена практика в Благоевград.

Би било добре досегашният кмет да използва поне част от онези над 300 000 лв., инвестирани в медийно обслужване през тази година, за конкретни отговори на конкретните въпроси. Разходът на публични средства за публичността на благоевградската администрация, между другото, също се оказа тайна, при това търговска.

Готов ли сте да заявите, че в община Благоевград има корупция? Коментарът Ви води в тази посока.

Ще бъда готов, когато получа достъп до цялата документация на проектите, при които на пръв поглед с вложените средства би трябвало да се постигне далеч по-добър резултат. Ако не е корупция, значи е некомпетентност и липса на контрол. А може и трите. На този етап съм готов да предложа на досегашния ръководен екип на общината да слезе от автомобилите, да тръгне по улиците, да изпие кафето си сред благоевградчани и да се включи в някой от обичайните разговори на тема “в тази община много се краде”.

Да разбирам ли, че като кмет ще ревизирате работата на досегашния екип?

Изпълнението на бюджета на община Благоевград и инвестиционната програма за 2019 г. ще бъдат отчетени в новия мандат. Проекти с външно финансиране също са в процес на изпълнение. Така че да, ще го направя. Ще обявя резултатите публично и ще сезирам компетентните органи при установени нередности.

И след това какво предлагате?

Категорична промяна. В отношението към гражданите и бизнеса, в приоритетите, в начина, по който се разходват публичните средства.

Основният проблем на Благоевград са ниските доходи и той е резултат от състоянието на икономиката. Тук вече няма производство. Големи предприятия закриха, или изнесоха мощностите си, малките се справят трудно, част от тях също се местят в съседни общини. Бизнесът има нужда от ясни правила, поносими данъци, административна подкрепа без “допълнително материално стимулиране, за което не се издават касови бележки”, и от квалифицирана работна ръка. Кметът има отношение към всички тези въпроси и в програмата си съм предложил конкретни решения – антикорупционни мерки, електронни услуги с ясни срокове, прозрачни обществени поръчки, подходящи условия за привличане на външни инвеститори, подкрепа за професионалното образование и квалификация на младите хора. Дуалното образование ще бъде мой приоритет. Таксите за детски градини първоначално ще бъдат намалени и напълно ще отпаднат в края на следващия мандат. Коренно различно отношение е спешно необходимо и към инфраструктурата, здравеопазването, екологията, сигурността, социалните услуги, културата и масовия спорт. Общинска администрация – Благоевград отново ще бъде отворена за гражданите. Местните данъци и такси ще бъдат преразгледани. Селата ще имат собствени инвестиционни програми.

За да бъдат реализирани, всички тези идеи ще трябва да получат подкрепа в Общинския съвет. Вие сте независим кандидат за кмет. Няма да имате собствена група съветници.

Кандидатурата ми беше издигната от Инициативен комитет. Но имам и подкрепата на БСП. Използвам случая да им благодаря и да пожелая успех на листата им за съветници. Надявам се, че Коалиция “БСП за България” ще има солидно присъствие в следващия Общински съвет и ще продължим да работим заедно.

В тези избори участват 12 кандидати за кмет. Голяма част от тях водят и съветнически листи. Всеки от нас е различен. Но почти всички, изключвам естествено кандидата на ГЕРБ, сме категорични, че моделът на досегашното управление е вреден за Благоевград. Ако това не са само предизборни лозунги, мисля, че сформирането на принципно мнозинство, обединено около конструктивни идеи, няма да бъде проблем. Преди това обаче трябва да бъде сформирано общественото мнозинство.

Призовавам благоевградчани да бъдат активни и да гласуват. Купуването на Благоевград наистина ще бъде престъпление. Не трябва да го позволяваме.

Какъв ще бъде Вашият критерий за успешно изпълнен кметски мандат?

В европейска България, в 21-ви век, откриването на всеки километър асфалтиран път е национален празник. Няма да влизам във фундаменталния спор дали асфалтът се яде. Въпросът е накъде водят новите пътища. В момента с висока скорост нашите деца и бизнесът се изнасят от Благоевград. Натоварен трафик на млади хора и инвеститори в обратната посока – към Благоевград, е единственият възможен критерий за успех.

* Платена публикация в рамките на предизборната кампания за Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com