Ще бъдат ли застроени Рупите и затворени само за привилегировани?

10200
Ще бъдат ли застроени Рупите и затворени само за привилегировани?
Снимка: БГНЕС

Бизнесмен от Петрич ще строи ваканционен комплекс в местността Рупите, близо до храма на Ванга. Това твърдят граждани в социалната мрежа Facebook, според които инвеститорите са Валентин и Силвия Парапунови и Константин (Коко) Динев. Според твърдението те планират да построят голям голям спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг.

Съгласно информацията това ще се случи върху лечебната кал на минералните извори близо до храма на ясновидката Баба Ванга.

Ограбиха храма на Ванга

Крадци ограбиха църквата "Света Петка" в Рупите в нощта срещу Ивановден, съобщиха от благоевградската полиция. За времето от 17.30 час...

Проверка на Actualno.com показва, че още през януари 2018 година Басейнова дирекция Западнобеломорски район - Благоевград е одобрила промяната на предназначението на 9496 квадратни метра земеделска земя от седма категория, неполивна, собственост на фирмата на петричкия бизнесмен Валентин Парапунов, за изграждане на обект "Къщи за гости, администрация, ресторант и СПА център" в имоти в местността Рупите. Собственикът на земята ще трябва да плати на основание чл. 30 от Закона за опазване на земеделските земи в размер на 11 964,96 лв.

Иначе планът предвижда къщите да бъдат на по 2 етажа с помещения в тях - на І етаж хол, трапезария, кухня и санитарни помещения, а на ІІ етаж по 5 стаи, всяка със санитарен възел. СПА центърът пък ще включва сауна, парна база, джакузи и стаи за масаж. Ще има и паркинг за 20 автомобила.

Според Басейнова дирекция инвестиционното намерение на фирмата е допустимо спрямо Плана за управление на речните басейни на дирекцията, но с няколко условия.

Едното е инвеститорът да прегледа отново предложението за промяна на вида на земята, защото явно по погрешка в него е включил някакво загадъчно уточнение, че по време на експлоатацията ще се формират производствени отпадъци от млекопреработвателната промишленост. В същото време в обстойната част от намерението на инвеститора се говори само за СПА, но не и за производство на млечни изделия.

Вкарваме Рупите в ЮНЕСКО

Българският Ерусалим, както петричани наричат местността Рупите, е сред чудесата на България и има място в ЮНЕСКО. Така местните ще защ...

Според публикации в социалната мрежа Facebook планът е хотелският комплекс да присвои почти целия дебит на лечебната вода, като това ще я направи масово недостъпна за хората.

"Земята, която бизнесмените искат за себе си, е вероятно част от Хераклея Синтика - античен тракийски град на 2500 години", пишат още създателите на Facebook групата "Спаси Рупите". По тяхна непотвърдена информация Министерството на културата засега е спряло строежа точно по тази причина.

"Отправихме официално питане към министерството и очакваме неговия отговор дали и докога е спрян строежът. Практиката за съжаление показва, че дори да е спрян, това е временно и бизнес интересите накрая надделяват", допълват още те, като припомнят, че Рупите е уникално място със значение за световното биоразнообразие.

Граждани алармират и че са били заплашвани със съд от инвеститора Валентин Парапунов. "Още утре ще ви заведа дело и ще ви дам на съд затова, че пишете неистински неща. Ние разполагаме с всички разрешителни от всички институции. Спазен е законът", гласи съобщение, за което се твърди, че е от него.

Пред репортер на Actualno.com Парапунов обяви, че в социалните мрежи се сипят заплахи към него, дори за убийство. "Как по друг начин да се защитя, освен в съда", запита той. 

Тръгна дело срещу знакова заменка в София, подписана от Бойко Борисов

Върховният административен съд (ВАС) отмени определението на Административен съд София-град (АССГ) и стартира дело по скандална заменка...

Инвеститорът заяви, че проектът му има абсолютно всички разрешителни от институциите - Общински съвет, МОСВ, Басейнова дирекция и Министерство на земеделието. "Хората явно не разбират, че ние не сме на гьоловете, те не се засягат, те са си общинска собственост. И аз бих апелирал това нещо да не се разрушава, но ние сме много настрани", категоричен беше той.

По думите му на мястото, на което се очаква строителството е имало разкопки от Министерството на културата, но там не са открити никакви находки. "Ние сме на километър и половина от Хераклея Синтика", увери бизнесменът.

На въпрос кога планира да започне строителството, той заяви, че не се планира абсолютно нищо. "Минаваме всички процедури, които са по закон".

"Ние искаме да направим нещо за хората. В момента там няма една вода, кебапче, пица, един обяд няма къде да направиш. Надявам се, че ще направим нещо хубаво, нямаме намерения да разрушаваме. Господ ще ни накаже, ако го направим, нямаме такива намерения. Това е една нива, едно пусто място", повтори той.

Митинг в Асеновград в Деня на детето срещу застрояване на зелена площ

Асеновградчани се вдигат на протест заради застрояване на една от последните останали зелени площи в асеновградския квартал "Христо Бот...

На въпрос за минералната вода, която ще бъде пренасочвана към комплекса, Парапунов обяви, че общият ѝ дебит е 35 л/с. "Ние имаме разрешение от Община Петрич за 350 грама, това означава, че има вода за още 100 обекта като нашия, ако някой иска да строи". Той завърши с думите, че проектът има подкрепата на Фондация "Ванга".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com