След повече от 50 години една от централните улици в Благоевград вече е ремонтирана

2253
След повече от 50 години една от централните улици в Благоевград вече е ремонтирана
Снимка: община Благоевград

С поредица от тържествени откривания и рязане на ленти премина днешния ден в Благоевград. Кметът на града д-р Атанас Камбитов окончателно откри два от най-големите строителни обекта на последната година в града - ул. Марица и велоалея.

Първото откриване беше именно на централната улица в града. Ремонт по нея не е правен от повече от 50 години, а благоевградчани често се оплакваха от лошото й състояние. Не добре поддържани тротоари, дупки и лоша инфраструктура превръщаха "Марица" в истинска ад за шофьорите - до днес, когато вече всичко е променено. Проектът стартира през ноември 2016 г., като средствата за него за от оперативна програма и частично съфирансиране от общината. "Прави ми впечатление, че днес тук са граждани, общественици, живущите от блоковете пред мен, но ги няма онези, които плюеха, няма ги онези, които обясняваха, че този проект е ненужен, че не се прави добре. Е, питам ги къде са сега, за да дойдат да видят крайните резултати и постигнатите цели?" - заяви Камбитов в пламенна реч, докато прерязваше лентата на улицата. Той благодари както на общинската администрация за доброто сътрудничество, така и на благоевградското ВиК, които също ремонтираха своята мрежа по улицата в срок.

Вторият обект, на който Камбитов и колегите му отидоха, е велоалеята, която свързва ключовите булеварди от централната градска част в Благоевград. Обектът отново е част от европрограма и с неговото реализиране се освободиха зони за паркиране за жителите и гостите на града.

"Това е показателно как работи Общината- за един ден откриваме 2 обекта. Някои откриват за една година толкова. Колкото за обекта- виждате колоездачите се движат, използват се масово от млади хора, поставихме и пейки, които също се използват много. Имаме идея да надградим проекта и с външно финансиране да купим велосипеди, които да се ползват от гражданите по съответния ред, по пример на много европейски градове" - заяви Камбитов. След приключването и на тази велоалея, общината вече може да се похвали с над 3 км. мрежа за колоездачи. Така се облекчава транспорта и трафика в града, а и се постигат целите за създаването на екологична среда.

Освен двете мащабни и тържествени откривания на нови обекти, днес започва и кампанията за събиране на батерии и акумулатори, за която Actualno.com вече писа. Инициативата е на общината в партньорство с месни фирми, като се организират пунктове, на които всеки може да остави: лекарства, домакински уреди, батерии, замърсени опаковки и др. опасни отпадъци. Целта е чрез реализиране на кампанията жителите на община Благоевград да бъдат улеснени, а околната среда да бъде защитена от вредното влияние на отпадъците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com