Свлачища заплашват две села в община Сатовча

13662
Свлачища заплашват две села в община Сатовча
Снимка: БНР

Две свлачища заплашват села край град Гоце Делчев. Свлачищата, образували се след проливните дъждове от края на миналата седмица, са в селата Плетена и Осина, община Сатовча, съобщи БГНЕС.

Най-опасно е свлачището в село Плетена, намиращо се вляво от пътя Гоце Делчев-Сатовча-Доспат. Заради него са напукани пет къщи. Една стара къща буквално се усуква вследствие на свлачището в разположеното терасовидно по хълма село. Настилката на асфалтираната улица към детската градина и училището се е разцепила на две, опасният участък е сигнализиран с ленти. Проблемът при това свлачище е, че то продължава да се движи, а в него попадат жилищни домове. Обитаващите напуканите сгради спят при съседите си.

Международният път за Турция пропадна

Международният път за Турция край Малко Търново пропадна заради свлачище. Ако участъкът спешно не бъде укрепен, има опасност достъпът...

Второто свлачище е в село Осина, на около 10 километра след Сатовча, вдясно от пътя към Доспат. Там то е откъснало пътя преди самото село. Проблемът тук е, че хем от горна страна се свличат кал и камъни, хем отдолу скатът под пътя пропада. Две трети от пътното платно е откъснато, на магия преминават само леки автомобили и то с риск за пътуващите в тях. Ако патят пропадне напълно, селото остава откъснато от света.

Община Сатовча е оставена сама да се справя с бедствието в Осина и Плетена. В самия общински център също има нанесени щети на улици и пътища от поройните дъждове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com