Свързваната с Пеевски "Водстрой 98" ще строи исторически музей в Петрич

8376
Свързваната с Пеевски "Водстрой 98" ще строи исторически музей в Петрич
Снимка: Община Петрич

"Водстрой 98" - с ново име "ВДХ" АД – София, ще строи исторически музей по българо-гръцки проект в Петрич. Подписаният между общината и изпълнителя договор е за сумата от 1 171 000 лв. без ДДС (1,4 млн. лв. с ДДС) и е за срок от 135 календарни дни.

Музеят ще е в бъдещия парк на града. Финансирането е осигурено с проект "Културен дипол" по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Партньори по проекта са община Петрич, университетите „Аристотел“ в Солун и „Trade Trace“ в Серес.

КЗК одобри светкавично продажбата на свързван с Пеевски строителен гигант

За само десетина работни дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сливането между два от строителните гиганти в България -...

Процедурата за избор на изпълнител е обявена през юли месец миналата година. Оферти са подали двама кандидати – "Джимтех билд" ООД – София, и консорциум "Петрич 2018" (с участници "Бодрост – 96" ЕООД – Благоевград, и "Династрой" ООД – Благоевград“). Комисията обаче констатира липси и нередности в двете оферти. Участниците са поканени да ги отстранят, но в определения срок те не представят изисканите допълнителни документи. В края на октомври кметът на Петрич Димитър Бръчков прекратява процедурата.

Месец по-късно обявява нова – с пряко договаряне. Изпраща покана за участие до две фирми – "ВДХ" АД и "Александър 49" ЕООД – Петрич.

Единствено софийската фирма подава оферта. От местното дружество е получено писмо, в което управителят съобщава, че отговаря на поставените изисквания, но не проявява интерес. Така "ВДХ" остава единствен кандидат за изпълнител на обществената поръчка.

Междувременно обаче "Парсек груп" ЕООД обжалва в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) решението, с което кметът е обявил процедурата с пряко договаряне. Поискана е временна мярка "спиране на процедурата". Със свое решение КЗК отхвърля искането за налагане на временна мярка, давайки предимство на обществения пред частния интерес от провеждането на обществената поръчка по този ред. Отхвърля впоследствие и жалбата по същество с аргумента, че процедурата е законосъобразна.

Цветан Василев не спира – разкри подробности за "Водстрой"

Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката. И за това има подавани толкова много сигнали, че...

Поръчката временно е стопирана, докато се освободи от обжалване и на 22-ри февруари между общината и изпълнителя е подписан договорът, публикуван вчера на сайта на община Петрич.

На практика строителството ще се осъществи като реконструкция на съществуваща сграда в музей. Проектното решение обхваща съществуваща тухлена стена по северната част на сградата. Бъдещият исторически музей ще е на застроена площ от 923 квадратни метра и разгъната застроена площ – 1846 кв. м. Предвидена е за максимум 150 посетители и 18 души персонал.  

Музеят ще бъде с централен вход от юг – към парка. Служебният вход пък ще е от север - към улица "Рокфелер".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 1 МИР - Благоевград

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 1 МИР - Благоевград

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 1 МИР - Благоевград

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 1 МИР - Благоевград

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 1 МИР - Благоевград

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com