X
 
 

ЮЗУ представи новите си такси

5536 0
ЮЗУ представи новите си такси
Снимка: БГНЕС
Почти в края на кандидат-студентската кампания на Югозападния университет "Неофит Рилски", от учебното заведение публикуваха новите такси за обучение.

Както всяка година, и тази те са разделени на различни категории, според това дали обучението е платено или т.нар. "държавна поръчка", както и според това дали студентът е български или чуждестранен гражданин. При обучението, финансирано от държавата, за поредна година "най-евтино" за студентите е да изучават администрация, икономика или туризъм. Годишната такса за два семестъра е 530 лв., или по 265 лв. за семестър. По 287 лв. на семестър ще излезе обучението по всички педагогически науки, които по традиция са най-предпочитаните специалности на университета.

ЮЗУ вдига таксите от новата учебна година

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград обяви, че от новата учебна година вдига таксите за своите специалности. Увеличен...

Най-високи са таксите по специалностите "медицинска сестра" и "акушерка", като студентите трябва да платят от себе си 1020 лв. на година.

За сравнение, според данни от миналата учебна година, друг университет в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски" е обявил за педагогически специалности цени между 200 и 400 лв. на година, а за здравни и медицински специалности между 720 и 925 лв. на година. Това води до извода, че таксите там са много по-евтини за студентите.

Платеното обучение в Югозападния университет се е увеличило, в сравнение с миналогодишните такси. Обучението по-евтините специалности (икономика, административно управление и туризъм) се е повишило от 577 лв. (семестриална такса) през 2018 г. до 664 лв. (семестриална такса) през 2019 г. Най-скъпо за студентите, които са решили да си платят за учебния процес ще излязат специалностите: спорт, здравни грижи и изобразително изкуство, всяка над 2200 лв. за семестър. И докато в ЮЗУ не може да се открие семестриална такса под 600 лв., то в Софийския университет най-изгодните специалности срещу заплащане  са тези с химическа насоченост, които струват само 533 лв. на семестър.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители