70 години от публикуването на романа на Селинджър "Спасителят в ръжта"

7510
70 години от публикуването на романа на Селинджър "Спасителят в ръжта"
Снимка: Getty images

„Спасителят в ръжта“, роман на американския писател Джеръм Селинджър, е публикуван преди 70 години, на 16 юли 1951 г..

Публикуването на романа, въпреки незабавното възторжено приемане от критиката, е придружено от значителен скандал и опити за неговата цензура - за използване на нецензурен език, обилни секс сцени, богохулство, подкопаване на семейните ценности, подбуждане към бунт, пропаганда на алкохол , тютюнопушене, лъжа, разврат и други смъртни грехове, предава ББС.

През последните 70 години романът и неговият герой, тийнейджърът бунтовник Холдън Колфийлд, предшественикът на битниците и хипитата, обраснаха с обширна митология, която само засилва неудържимия интерес към книгата.

Тази митология, подобно на самия роман, е много противоречива. Освобождаването на младежкото съзнание, което се случи през 50-те и 60-те години на миналия век, и в много отношения прогнозирано и дори подтикнато от романа на Селинджър, даде само по себе си не само положителни резултати.

Когато на 9 декември 1980 г. Марк Чапман изстрелва смъртоносни куршуми по Джон Ленън, при ареста му е намерен екземпляр от „Спасителят в ръжта“ и по време на процеса той чете фрагменти от книгата, за да обясни действията си.

Емблематичният герой на „Спасителят в ръжта“, единственият роман на Селинджър, е подсилен, волно или неволно, от самия писател. Няколко години след публикуването на книгата той изпада в почти пълно уединение, публикувайки само от време на време сборници с разкази. Многобройните слухове за литературно продължение на „Ловецът в ръжта“ останаха непотвърдени.

Няколко причини защо трябва да четем всеки ден!

Кога за последен път прочетохте книга или някоя смислена статия в списание? Вашите ежедневни навици за четене са съсредоточени върху Фе...

Но това само допълнително укрепва статута на самата книга. Тя неизменно е включена в списъците на най-важните литературни произведения на ХХ век. В деня на годишнината има смисъл да си спомним, както самия роман, така и изключителната съдба на неговия автор.

„Спасителят в ръжта“ е монолог, ако не и поток на съзнание, на 16-годишен тийнейджър, изключен от престижно частно училище. Той се страхува да се върне у дома в Ню Йорк, дори не се страхува толкова, колкото не иска. Не иска да слуша безкрайните лекции на баща си и оплакванията на майка си.

Отива в Ню Йорк, където няколко дни и нощи се мотае из града, прахосва всичките си малко пари, обикаля из евтини хотели и барове, среща ненужни хора и се опитва да разбере какво да прави с живота си.

Всъщност Холдън Колфийлд не е такъв бунтар. Той не иска да преобръща света, не се интересува нито от политика, нито от идеология. Просто, както често се случва с юношите, той има засилено чувство за справедливост и същото засилено чувство за автентичност и фалш. Той мрази лъжите, лицемерието и преструвките и именно срещу тях е насочен бунтът му.

Той вижда лъжи във всичко - и в показното морализиране на учителите, и в егоистичния нарцисизъм на съучениците, и в адаптирането към измислените социални норми на родителите и дори в поведението на любимия си по-голям брат, който пропилява литературен талант за работа като сценарист в Холивуд, което според Холдън е под нивото му.

До 5000 страници задължителна литература за учениците през лятото

До 5000 страници задължителна литература трябва да изчетат по-големите ученици през лятната ваканция. Това показва проверка на „Т...

Дълбокото недоволство от самия себе си избухва във враждебно, ако не и агресивно отношение към всеки, който му попречи - таксиметрови шофьори, бивш учител, който е готов да му осигури нощувка, хора, с които случайно се срещат в бар, дори проститутка, от която той, девственик, има нужда не толкова от секс, колкото от обикновена човешка топлина.

Единственият човек, към когото Холдън изпитва искрена симпатия, е десетгодишната му сестра Фийби. Именно в среднощен разговор с Фийби у дома, където той се промъква тайно от родителите си, в отговор на постоянни въпроси от изпреварилото възрастта си като разсъждения и ум момиче за това какво всъщност иска, Холдън формулира мечтата си.

В основата на мечтата е погрешно запомнен от него стих от стихотворение на Робърт Бърнс „Ако вечерта си хванал някой в ръжта ...“(в оригинал е „Ако някой срещне някой в цъфналата ръж…“)

"Виждаш ли, аз си представях как малки деца играят вечер на огромно поле, в ръжта. Хиляди деца и наоколо - нито душа, нито един възрастен, освен мен. И аз стоя на самия ръб на скала, разбираш ли? И моята работа е да хвана деца, за да не паднат в пропастта.. Разбираш ли, те си играят и не гледат накъде тичат, а аз притичвам и ги хващам. Това е цялата ми работа. Пази момчетата пред пропастта в ръжта. "

Така се ражда заглавието на книгата, превърнала се в един от най-ярките и всеобхватни образи в световната литература на ХХ век.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com