Александър Бушков предотвратява държавен преврат в новия си роман

33546
Александър Бушков предотвратява държавен преврат в новия си роман
Снимка: Персей

„Наглите призраци”, новият роман на популярния руския писател Александър Бушков (издаден от „Персей”), е изпълнен с шпионски игри, заповеди, които не подлежат на обсъждане, алчни политици, скрили се зад красиви думи, красавици, които готвят изненади… И сред тях – един добре обучен професионалист, готов да изпълни специалната задача, с която е изпратен далеч-далеч от родните си брегове.

Бивша британска колония, днес независима и суверенна държава, се превръща в арена за сблъсък на нови имперски интереси. Назрява държавен преврат, защото президентът Аристид замисля национализация, от която са недоволни едрите предприемачи и затова те желаят да го свалят от власт. За тази цел е привлечен легендарният наемник и авантюрист Майкъл Шор, специализирал се тъкмо в това – извършването на преврати в малки държавички, където се пресичат крупни интереси. За четвърт век Шор не е губил нито веднъж…

Тайните послания във фреските на Микеланджело и негови писма да първи път на български

Микеланджело Буонароти (1475-1564) е многостранният гений на Ренесанса – едновременно скулптор, художник, архитект и поет. Векове...

На двама офицери от елита на руските военноморски спецчасти – Кирил Мазур и Лаврик, е поставена задачата да предотвратят преврата. Но присъствието им в страната не минава незабелязано, макар двамата да са под прикритието на австралийски авантюристи. В бясна надпревара с изтичащото време и опасния съперник Мазур трябва да изпълни мисията си.

Александър Бушков е сред най-популярните руски писатели през последните двадесет години. С общ тираж от над 50 млн. екземпляра той е единственият мъж, успял да влезе трайно в топлистите за бестселъри, доминирани само от жени. Определян е като “кралят на руския екшън”. Той пише не просто екшънтрилъри. Силата му е в увлекателния стил, оригиналните сюжети и най-вече реализма. Атмосферата, ситуациите и героите в книгите му са толкова правдиви, че те карат да заживееш в света на героите, да страдаш и да се бориш с тях.

Мнозина критици определят Бушков като руския еквивалент на писатели като Робърт Лъдлъм, Том Кланси и Лий Чайлд.

Самият той признава, че любимият му автор е Богомил Райнов.

Живее в уединение в Сибир, но неведнъж е участвал в акции на руския спецназ.

"Естер Уотърс" - първият превод на Джордж Мур

Ученик на Зола и вдъхновител на Джойс, Джордж Мур (1852-1933) е първият голям ирландски модернист. Учи живопис в Париж, където попада в...

Романите бяха екранизирани за руския канал НТВ и първият сезон от 16 епизода счупи рекордите по гледаемост в Русия. Високият рейтинг доведе до заснемането на втори сезон. Главната роля (на Алексей Карташ) изпълнява красавецът Иля Оболонков. В ролята на Пьотър Гриневски е нашумелият Сергей Маховиков, играл и в друг хитов руски сериал („Слепият”).

Романите от поредицата са: „Законът на тайгата”, „Ашхабадският крадец”, „Бандитското сборище” и „Правосъдие в „Кръстовете”. Всички те са издадени на български.


Тв сериалът е създаден по първите три романа, а романът „Правосъдие в „Кръстовете” разказва за събития след тези във филма. Всеки от романите е със свой самостоятелен сюжет, общото са героите и сандъците с платина, неочаквано оказали се в тях.

Ренесансовият гений Караваджо прозира най-големия съвременен конфликт

Преди 400 години художникът Караваджо рисува картината си „Залавянето на Христос”. Освен Иисус, ключови в нея са фигурите н...

Те са трима, успели да се измъкнат от хватката на смъртта. В ръцете им е огромно богатство – товар с платина, струващ милиони долари. Но той не им носи нищо добро. Бившият десантник Пьотър Гриневски се свързва с бойния си другар Дангатар Махмудов, който е влиятелна фигура в подземния свят на Туркмения. Той се наема да им помогне – да ги защити от пипалата на руската организирана престъпност и да намери начин да пласира скъпоценния товар. За Гриневски, Алексей Карташ и Маша това е единственият път. И той ги отвежда в най-екзотичния роман от поредицата – „Ашхабадският крадец” сред пясъците на Туркмения, пълни с не по-малко опасни тайни, бандити и интриги, достигащи до най-високо държавно ниво.

В романа „Бандитското сборище” Алексей Карташ, Маша и Пьотър Гриневски, заедно с платината, са подхвърлени от тайните служби на Руската федерация насред ожесточения сблъсък между двама олигарси в Сибир. Но на същото това място предстои да се съберат най-крупните престъпни босове от цялата страна, за да узаконят територията си. Тримата се оказват пионки в голяма и жестока игра.

В „Правосъдие в „Кръстовете” притиснати от обстоятелствата, Алексей Карташ и Маша Топтунова приемат задача от тайните служби. Заданието е наглед приятно и неангажиращо – да заминат за Петербург, където да се настанят в шикозен хотел, да посещават в уречен час баровски заведения и купони, да се обаждат по телефона… Но един ден Алексей Карташ осъмва с два трупа до себе си, а върху оръжието, с което е извършено престъплението, са открити неговите отпечатъци. В резултат на това е затворен в прочутия петербургски затвор „Кръстовете”. Там, зад решетките, над живота му надвисва смъртна опасност, сякаш всички – ченгета, престъпници и олигарси, тайни и явни служби – са се обединили срещу него. За да проумее какво точно се случва, ще се опитат да му помогнат тримата му печени съкилийници, които имат не само завиден „стаж” в „Кръстовете”, но и непрекъсната връзка с външния свят.

 

Борджиите

Когато папите отново правят Рим център на християнския свят, всичките тези незначителни принцове, лишени от опората си, се примъкват къ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги