Документално издание разкрива коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война

2968
Документално издание разкрива коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война
Снимка: Издателство "Сиела"

„Ривиерата на Шанел“от Ан де Кърси разкрива интригите, лукса и скандалите на световния елит в сянката на войната.

Прелъстителната френска Ривиера, която приютява някои от най-бляскавите и скандални личности от световния елит в слънчевите си прегръдки през 30-те години на миналия век, се разгръща в цялото си обаяние в зашеметяващата историческа хроника „Ривиерата на Шанел: Живот, любов и борба за оцеляване на Лазурния бряг (1930 – 1944)“ от британската документалистка Ан де Кърси.

Книгата, която вече може да бъде открита и на български език в превод на Зорница Русева, проследява историята на завладяващия свят на Лазурния бряг – от неземния лукс до ужаса от надвисналата Втора световна война.

В центъра на всичко това е модната икона Коко Шанел, чието разкошно имение „Ла Пауза“ се превръща в притегателно място за световния елит. Родена в крайна бедност, тя се изкачва, стъпка по стъпка и мъж по мъж, до върха на успеха, на който се извисява сега. А в нейния образ са заключени блясъкът и противоречивостта на цяла една епоха.

Опирайки се на многобройни изследвания, в „Ривиерата на Шанел“ Ан де Кърси описва обаятелното притегляне на Лазурния бряг – тази омайваща, обляна в слънце крайбрежна ивица, прочута с разюзданите си развлечения, която става вдъхновение за литературни шедьоври като „Нежна е нощта“ на Фицджералд и убежище за ярки личности като херцога и херцогинята на Уиндзор, Салвадор Дали, Съмърсет Моъм, Олдъс Хъксли, Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо, Ерих Мария Ремарк и много други.

В книгата си британската писателка не пропуска и тъмните тайни, предателствата, скандалите, хазарта и наркотиците, които са умело прикрити под бляскавия воал на лудите партита, луксозните яхти и огромните имения.

Но този изключително съблазнителен свят е твърде близо до разрухата. Макар и френската Ривиера да отнася обитателите си далеч от вълненията, които тресат останалата част от Европа, сянката на войната безмилостно застига и нейните слънчеви брегове.

В смразяващи детайли „Ривиерата на Шанел“ описва как за броени месеци Франция се предава на германците и шумните купони и нощите в казината отстъпват място на ужасите на Холокоста, концлагерите и разселването на хиляди семейства по време на Втората световна война.

А погледнат през призмата на войната, образът на Коко Шанел също става далеч по-многопластов и оспорван. Освен невероятните ѝ постижения и начина, по който променя модния свят и популярната култура, Ан де Кърси обръща внимание и на антисемитските ѝ възгледи, на сътрудничеството ѝ с нацисткия режим и едновременно с това – със Съпротивата.

Силна и въздействаща, впечатляваща в дълбочината си и вещия си усет към детайла, „Ривиерата на Шанел“ е много повече от история за клюките от живота на богатите и известните по време на златната ера на брега на Франция през XX век.

С възхитителен размах и задълбочени проучвания Ан де Кърси изгражда сложен и ярък очерк на една турбулентна епоха, след която светът никога не е същият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Отиде си писателят Пол Остър

"На половината път до теб" - вълнуващ роман за една необикновена любов

Брайън Трейси разкрива как да работим по-умно и да печелим повече в "Печели колкото наистина заслужаваш"

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги