Интересни факти за Деня на писмеността и културата

51026
Интересни факти за Деня на писмеността и културата

24 май е Денят на славянската писменост и култура. Това го знае всяко дете, но какво не знаем относно датата – научете в следващите редове.

Мнозина считат, че освен ден на писмеността и културата, 24 май е ден на Св. св. Кирил и Методий. Всъщност това не е така – почитаме двамата светци на 11 май. А за пръв път празникът на Св. св. Кирил и Методий като израз на преклонение пред делото им по създаване на азбуката ни е станал факт още докато сме били под турско робство – през 1851 година, по инициатива на Найден Геров. Първите известни свидетелства за честването на днешния, може би най-светъл празник на България, са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

Празник на Св. св. Кирил и Методий

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на светите братя - 14 февруари за Св. Кирил и 6 апр...

Св. св. Кирил и Методий създават първообраза на азбуката ни – Глаголицата. Тя претърпява преработка под вещата ръка на Св. Климент Охридски и Св. Наум, за да се превърне в познатата днес Кирилица. Кирилицата и Глаголицата са съществували паралелно поне до XI век. Кирилицата е официална азбука в много славянски държави, но и в държава, която дори не е християнска – в Монголия!

Думата "азбука" идва от първите две букви в кирилицата – А (аз) и Б (буки).

24 май е паметна дата не само в България. През 1956 година на тази дата е проведено първото издание на "Евровизия" - в Лугано, Швейцария. През 1883 година пък е открит Бруклинският мост в Ню Йорк. А през 1844 година от Вашингтон до Балтимор е изпратено първото телеграфно съобщение, в което пише: "Какво е създал Господ?".

Освен всички тези интересни факти, има и още един – според Института за анализи и оценка на туризма в почивните дни около 24 май 400 000 българи ще пътуват, като само в Гърция ще отидат 80 000.

24 май - историята на празника

Първите известни свидетелства за честването на днешния, може би най-светъл празник на България, са открити в арменска летопис от 1813 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com