Излиза сравнителна биография за двамата най-велики диктатори в историята на човечеството

4743
Излиза сравнителна биография за двамата най-велики диктатори в историята на човечеството
Снимка: Унискорп

Наполеон и Хитлер е новаторско проучване на Дезмънд Сиуърд, в което той намира поразителни паралели и прави интригуващи сравнения между живота, кариерата и наследството на двамата най-отявлени диктатори в историята – Наполеон Бонапарт и Адолф Хитлер, както и подчертава значението на тяхната роля в оформянето на съдбата на съвременна Европа. Той също така показва как класическият трактат на Карл фон Клаузевиц „За войната“ – пронизващ анализ на Наполеоновите кампании, четен и препрочитан от Хитлер – се оказва жизнено важна връзка между двамата мъже. „Наполеон и Хитлер“ демонстрира по изцяло уникален начин как историята може да се повтори и дава нови и неочаквани прозрения за тези двама скандални гиганти на модерните времена, тяхната обща мания да бъдат приети и общата им мечта да завладеят Европа – независимо от необходимите средства. Император Наполеон – удивителният син на малкия остров Корсика, който почва от нулата, покорява Франция и Европа, а накрая печално завършва пътя си на остров Света Елена. Неосъществен художник, А. Хитлер мрази интелигенцията, налага забрани върху свободата на мисълта посредством цензурата и тайната полиция. За кратък период от време и императорът, и фюрерът възвръщат благоденствието и самоуважението на народите в своите страни, а после тръгват да завладяват Европа по пътя на суровата дипломация и войната. И двамата стигат до своето падение в опита си да подчинят Русия. Хитлер споделя страха на Наполеон (изразен на остров Света Елена, че „казаците ще управляват Европа“), съзнавайки ясно грешката на своя предшественик. След като войниците му успяват да оцелеят през зимата на 1941 г., той възкликва: „Избягнахме съдбата на един човек, живял преди 130 години“.

Уинстън Чърчил смята сравнението между Наполеон и Хитлер за богохулство. Сиуърд цитира негова реч, произнесена през декември 1940 г.: „Аз наистина осъждам всяко сравнение между Хитлер и Наполеон. Не искам да се обиждат мъртвите“.

Може да се очаква, че техническият прогрес ще направи следващия „демон на властта“ неизмеримо по-опасен в световен мащаб. Очаква се появата на новия Антихрист! Бъдещето не може да ни обещае, че подобна съдба няма да сполети и този, XXI век. Затова е наложително човечеството да полага усилия за оцеляването си, да не забравя изминали събития, а забравени да бъдат единствено войните.

Дезмънд Сиуърд е един от най-известните британски популярни историци, често го определят като наследник на Кристофър Хибърт. Пише професионално повече от петдесет години и е автор на близо трийсет книги. Те варират от проучвания на средновековни царе и Войната на Розите до сравнителни биографии като тази на Наполеон и Хитлер.

"Никола Тесла, портрет сред маски" - роман за необикновения живот на един от най-удивителните и цветни изобретатели

От автора на „Милениум в Белград” (2000) – сред петте кандидата за „Фемина”, френската награда за най-доб...

Сиуърд, който в момента живее в английската провинция, е роден през 1935 г. в Париж, в семейство с англо-ирландски произход, търговци на вино в Бордо още от XVIII в. Факт, допринесъл за трайната му любов към Франция. Баща му е бил виден индустриалец, участвал в Първата световна война, като преживяванията му са запечатани от самия Сиуърд в книгата „Криле над пустинята“. Сиуърд е основател на Association de Lassaye, посветена на опазването на Lassaye-les-Châteaux – замък, датиращ от 15 век, намиращ се близо до Майен, собственост на негови френски братовчеди.

Образованието си получава в Ню Йоркшир и Кеймбридж. Специалист е по история на средновековна Франция, както и в областта на военните религиозни ордени, където творбите му се смятат за авторитетни. Владее френски и чете италиански, латински, средновековен английски и нормандски. Споделя непопулярното мнение, че историята е литература, и че четивността и достъпността й са съществена част от историческия процес. Известен е с това, че провежда изследванията си с първични източници в съответните държави, в които се намират; автор е и на исторически ориентирани туристически книги. Работите му са преведени на десет езика, включително иврит и японски.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com