Как изглежда екзистенциалната психотерапия на практика?

28604
Как изглежда екзистенциалната психотерапия на практика?
Снимка: Колибри

Как изглежда екзистенциалната психотерапия на практика? Книгата „Дарът на терапията” е уникален опит на известния американски психоаналитик да обобщи своята 45-годишна клинична работа в своебразен пътеводител („идиосинкратичен меланж от идеи и техники”), илюстриращ сложните динамични взаимоотношения терапевт–пациент.

Авторът споделя своя оригинален метод и ценното си самопознание в 85 лични и провокативни съвета към новото поколение психотерапевти, обединени в няколко тематични сфери, които са в центъра на екзистенциалната психотерапия:

Ритуали на съзряването

Спомняше си много от престоя в утробата. Докато беше там, започна да улавя звуци и вкусове. Не му говореха нищо, но ги запомни. Когато...

- Водещото значение на подхода „тук и сега“ във взаимоотношението терапевт–пациент

- Изследване и овладяване на тревожността от въпросите за смъртта, смисъла на живота, свободата

- Ролята на сънищата в терапията

- Опасностите и привилегията да си терапевт.

Вечерята

Щяхме да вечеряме в ресторант. Няма да издавам в кой, тъй като следващия път вътре ще гъмжи от хора, дошли да проверят дали не сме и ни...

Като се позовава на Епикур, Фройд, Ницше, Шопенхауер и Спиноза и като се опира на своя опит и разказваческо умение, Ървин Ялом изследва различните подходи – практически, философски или емоционални, присъстващи във всяка терапия. Написана с грижа за бъдещето на психоанализата, блестящо съчетаваща експеримент и философия, книгата на д-р Ялом е проницателно четиво, в което съвременният читател може да намери своя отговор на въпроса как да се справи с конфликтността и с болката.

Ървин Ялом е роден на 13 юни 1931 г. във Вашингтон и е изтъкнат професор по психиатрия, спряган за един от родоначалниците на груповата психотерапия. Като автор той е известен с няколко художествени романа, както и с множество професионални научни книги в областта на психотерапията и клиничната психиатрия.

Завършва Бостънския медицински университет през 1856 г. Академичната си кариера стартира в Станфордския университет през 1963 г., а скоро след това започва да преподава групова психотерапия и разработва свой собствен метод в „Екзистенциална психотерапия“ (1980), чийто модел и до сега се преподава в курсовете по психиатрия в САЩ. През 2000 г. е награден с „Оскар Пфистер“ за важен принос в религията и психиатрията.

 

"Кръвта на другите" - вторият роман на Симон дьо Бовоар

На 23 септември 2014 г. излиза от печат брилянтният екзистенциален сюжет „Кръвта на другите“ – една от най-жизнените ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги