Как религията отравя всичко

5460
Как религията отравя всичко
Снимка: Thinkstock

За заблудите и ограниченията, в които живеят вярващите, и защо религията вреди на съвременния човек разяснява известният британско-американски политически журналист, писател и критик Кристофър Хичънс в книгата си „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” (ИК „Сиела”). В епохалния си труд видният интелектуалец обяснява защо разумът трябва да е над всичко и посочва кои, според него, са четирите непреодолими възражения срещу религиозната вяра. Книгата ще бъде официално представена на Софийския фестивал на науката в София Тех парк на 12 май.

Един от най-популярните трудове, посветени на критичната и рационална мисъл в XXI век, излиза на български език: „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” от големия Кристофър Хичънс. Изданието е публикувано за първи път на английски език през май 2007 г. и мигновено заема 2-ро място в класацията за най-продавани книги на Амазон, изпреварена единствено от книга от поредицата „Хари Потър”. През следващите 3 седмици „Бог не е велик. Как религията отравя всичко” оглавява класацията за бестселъри и на „Ню Йорк Таймс”.

Пълното издание на "Философия в будоара" от Маркиз дьо Сад за пръв път на български

Една от най-цензурираните книги в историята излиза за първи път на български в пълния си вид, в луксозно издание с твърди корици и илюс...

Книгата излиза за първи път на български език този месец в превод на Деян Кючуков. В изданието Хичънс говори подробно за определяните от него като „четирите непреодолими възражения срещу религиозната вяра” и за психическите и физическите травми, които религията нанася на децата.

Интелектуалецът не пропуска въпроси като например защо свинското месо не е „богоугодна храна” за някои религии, откъде е заимстван коранът, как човекът често прибягва до религията за утеха в тежките моменти, тъй като чрез нея успява да избяга от отговорност или не поглежда истината в очите, както и много други разнообразни теми от всекидневието на всеки от нас. В книгата си Хичънс разяснява къде възгледите му се пресичат с тези на други известни съвременни учени-атеисти като Ричард Докинс и Сам Харис: „Ето какво е общото между мен и моите единомишленици. Нашите убеждения, нашите принципи не са „вяра“. Ние не разчитаме единствено на науката и разума, защото те са по-скоро необходими, отколкото достатъчни фактори, но и не вярваме на нищо, което противоречи на науката или възмущава разума. Може да имаме много различия, но уважаваме правото на съмнение, непредубедеността и търсенето на отговори заради самите тях.”

Тематичен разговор по темата, озаглавен „Четиримата конници на Апокалипсиса”, ще се състои на 12 май (събота) от 11:30 часа в София Тех парк, където журналистът Владислав Апостолов, издателят Христо Блажев и писателят, кинокритик и издател Благой Иванов ще разкажат повече за Кристофър Хичънс, Сам Харис, Ричард Докинс и Даниъл Денет и тяхното влияние върху съвременните култура, интелект и начин на живот по света. Събитието е част от официалната програма на Софийския фестивал на науката, а безплатни пропуски за него можете да си набавите тук.

*

Тайната на Руми – или истинската история на поета на любовта

Историята и животът на популярния персийски поет от Средновековието Руми е обект на изследване в книгата „Тайната на Руми” ...

„Бог не е създал човека по свой образ и подобие. Явно е било обратното, където и се корени цялото изобилие от богове и изповедания, както и братоубийствените конфликти между религиите и вътре в тях, забавили толкова много развитието на цивилизацията.”

                                                        Кристофър Хичънс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com