Какви илюзии ни натрапва алтернативната медицина?

26555
Какви илюзии ни натрапва алтернативната медицина?
Снимка: Изток-Запад

Британският журналист Роуз Шапиро разкрива защо са опасни илюзиите, които съпътстват станалата особено модерна през последните години алтернативна медицина, в книгата си „Как алтернативната медицина ни баламосва“ (ИК „Изток-Запад“). Авторката ни води из своето ценно и увлекателно изследване, с което иска неоспоримо да докаже: алтернативната медицина често не само не помага, но и излага здравето ни на риск, защото цели безскрупулна печалба за наша сметка.

Журналистът Роуз Шапиро – която списва рубрики в изданията „The Independent“, „The Observer“, „The Guardian“, „Time Out“, „Good Housekeeping“ и „Health Service Journal“ – обръща специално внимание на станалата особено модерна през последните години алтернативна медицина, хвърляйки светлина върху опасните илюзии, на които сме подвластни в резултат на това. Провокирана от постоянно нарастващия интерес към алтернативната медицина, която се радва на все по-широк прием по целия свят, британката започва проучване; някои от резултатите му са повече от шокиращи. В книгата си „Как алтернативната медицина ни баламосва“ Шапиро проследява и описва различни примери за това как алтернативната медицина излага нашето здраве на риск, защото често не просто не помага, но и ни вреди, възпрепятствайки навременното лечение на по-тежки заболявания. Журналистът се позовава на куп научни изследвания, които недвусмислено показват как алтернативната медицина в по-голямата си част е неефективна, и освен че скъсява живота на хората, страдащи от сериозни заболявания, прави всички ни на глупаци, като трупа купища пари на наш гръб.

Какво ще видим, когато надникнем в мъжкия мозък

Д-р Луан Бризендайн изследва разликите при въздействието на хормоните върху женския и мъжкия мозък, за да опровергае общоприетия мит, ч...

Шапиро засяга болезнена, но изключително важна тема, с която напоследък нашумя и нейният колега – британският журналист д-р Бен Голдейкър. Както той отбелязва в скандалната си книга „Псевдонауката“: „Ние сме вманиачени по здравето – половината публикации на научни теми в медиите са медицински – и непрекъснато сме бомбардирани от научнозвучащи твърдения и истории. Но получаваме информацията си от хора, които многократно са се показвали неспособни да четат, интерпретират и свидетелстват надеждно за научните доказателства. Днес учените и лекарите се оказват числено и оръжейно превъзхождани от огромни армии индивиди, които се чувстват в правото си да се произнасят по фактологически въпроси – една достойна за възхищение аспирация, – без да са си направили труда да придобият основни познания по темата.“

Как алтернативната медицина ни баламосва“ е увлекателно научно изследване, което ни запознава в детайли с причините за опасните илюзии, съпътстващи алтернативната медицина, и излага на показ тази нелепа социална и интелектуална измама, чиито размери са наистина впечатляващи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com