Необикновеното семейство Ганди

53003
Необикновеното семейство Ганди
Снимка: Хермес

Истинският живот понякога е по-необикновен от всяка измислица.

                                                               Хавиер Моро

"Няма къде да се скриеш" - Едуард Сноудън, АНС и американската шпионска машина

Едуард Сноудън. Помните ли това име? Неговите разкрития как АНС (Агенцията за национална сигурност) злоупотребява със специални разузна...

Хавиер Моро е испански писател и журналист. Завършил е история и антропология в Париж. Автор е на няколко успешни романа, преведени на десетки езици. Сред най-известните му творби са „Индийската принцеса“, „Планините на Буда“, „Империята – това си ти“, „Червеното сари“ и др. За книгата си, посветена на първия император на Бразилия – „Империята – това си ти“, Хавиер Моро печели най-голямата литературна награда след Нобеловата – Premio Planeta, в размер на 600 000 евро. Романите му се отличават с историческа достоверност и проследяват истинските истории на значими личности. „Индийската принцеса“ например разказва за почти приказната история на андалуската танцьорка Анита Делгадо, която се омъжва за един от най-богатите и влиятелни махараджи в Индия – Джагаджит Сингх. „Червеното сари“ пък описва историята на Соня Ганди и на династията Неру-Ганди. И двете книги са посветени на съдбата на изключителни жени, оставили важна следа в историята.

За книгата

През 1965 г. Соня Майно, деветнайсетгодишна италианска студентка, се запознава в Кеймбридж с млад индиец на име Раджив Ганди. Тя е от скромно италианско семейство от покрайнините на Торино. Той принадлежи към най-могъщия род в Индия. Това е началото на една любовна история, която надживява дори смъртта. Влюбената италианка се отказва от своя свят и от миналото си, за да се отъждестви с новата си родина. В приказна Индия почитат двайсет милиона божества, говорят осемстотин езика и гласуват за петстотин политически партии. Смелостта, честността и всеотдайността на младата жена накрая я превръщат в богиня в очите на една шеста част от човечеството.

След огромния успех на „Индийската принцеса“ Хавиер Моро – неуморен изследовател и изкусен разказвач, описва в „Червеното сари“ историята на една европейка, озовала се в сложния и опасен свят на династията Неру-Ганди. Авторът ни въвлича в интригите на това колкото възхвалявано, толкова и охулвано семейство, и ни пренася в Индия – омайваща и разкъсвана от конфликти, но и непрекъснато променяща се.

Мир на страха ни

На 7 ноември излизат мемоарите на Георги Мишев „Мир на страха ни“. Хронологията на разказа на места се пропуква, нямам тър...

Романът проследява живота на Соня в Индия, опитите й да се приспособи към местните обичаи, да усвои езика, да се интегрира в семейството на съпруга си и в местното общество. Специално място е отделено на отношенията между Соня и Индира Ганди, на все по-голямата близост, която се установява между тях, и на отношенията в първото семейство в Индия. Книгата обаче не е посветена единствено на Соня Майно – авторът представя и историята на Индира Ганди: нейното минало, кариерата й, особеностите на характера й, политическите й възгледи. След убийството й книгата продължава с живота на Раджив Ганди и неговото управление. През призмата на отношенията в семейството на Ганди читателят проследява ситуацията в Индия в решаващ за страната период, когато се оформя нейният съвременен облик.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги