"Октомври, Октомври" от Катя Бейлън – нов роман за деца с мечти, диви и свободни

3020
"Октомври, Октомври" от Катя Бейлън – нов роман за деца с мечти, диви и свободни
Снимка: Издателство "Дъбови листа"

Издателство „Дъбови листа“ представя книга, носител на голямата награда за детска и юношеска литература „Карнеги“

Какво е първото нещо, което ви хрумва, когато чуете „Октомври,Октомври“? Може ли така да се казва едно момиченце, което живее в гората, а баща ѝ се обръща към нея с това име, като винаги го повтаря два пъти. Сякаш така иска да ѝ покаже колко е специална.

В новия роман за деца „Октомври, Октомври“ (изд. „Дъбови листа“), който излезе от печат в началото на април, а преди това покори милиони читатели по цял свят, английската писателкаКатя Бейлън преплита няколко сюжетни линии.

„Октомври, Октомври“ е увлекателна и смислена история, която пресъздава хармоничното единство между дивата природа и живота в града - два коренно различни свята, които не се противопоставят един на друг. Докато съчинява чудновати истории и търси ценни съкровища в гората, които събира в малко ковчеже, момиченцето спасява едно изоставено бебе сова, като това я учи на състрадание и съпричастност.

Романът е носител на най-престижната международна награда за детска и юношеска литература „Карнеги“ (2022). Книгата е поетичен и литературен шедьовър, който показва на децата как да разперят крилете си, а на родителите – как да подкрепят този свободен полет на въображението.

Историята поставя общочовешки въпроси, свързани с изборите, които правим, чувството за вина, преодоляването на срама от отхвърляне при децата, справянето с емоциите на ярост, гняв, тъга, разочарование и самота. Писателката създава великолепни описания, чрез които вплита в сюжета едни от най-важните човешки добродетели - свободолюбие, любопитство, състрадание, уважение към духа на миналото и настоящето, търпение и благодарност. Историята има още по-дълбок смисъл, защото разказва за кръговрата на живота, но през погледа на 11-годишното момиченце Октомври.

„Когато видях за първи път чуждоезиковото издание на романа на Катя Бейлън, още тогава знаех, че искам тази невероятна книга да стигне до децата в България, които са на възраст между 9 и 14 години. Вярвам, че добродетелите, разказани по увлекателен и затрогващ начин, ще развълнуват детската душа, като ще отворят ново пространство за размисъл в родителите“, споделя Нуша Роянова - издател, писател и художник.

Действието в романа ще ви пренесе във вълшебния свят на дивите животни и растения, където Октомври вижда всичко различно, а после неусетно майка ѝ, която я напуска, когато още е малка, се връща неочаквано, за да открадне тези моменти на свобода. Но дали това е така, както изглежда, когато момиченцето попада в големия град?

„Ние живеем в гората и сме диви.“ Така малкото дете описва в едно изречение възприятията, които има.

Октомври обича толкова силно дивата природа и приключенията в гората, като не допуска, че може да открие и друг живот – покрай брега на река Темза. Живот, пълен с мечти и нови приятелства.

„Децата могат да бъдат диви и свободни навсякъде - независимо дали са в гората или в града, като така опознават най-доброто от двата свята. Този роман е толкова възхитителен, че няма как да бъде забравен, защото той живее във времето на децата, които порастват с истории на уважение и любов към живата и неживата природа. Истории, които преди това са чули от някой възрастен. И тогава си спомнят отново за красотата на небето, слънцето, дърветата, цветята, животните“, допълват от издателство „Дъбови листа“.

Детският роман се отличава с неподражаем стил на писане и дълбок смисъл на посланията, които се простират отвъд последната страница на историята. Тя по скоро е повод за продължение, а не завършек. Децата сами ще разберат това, когато прочетат книгата, защото Катя Бейлън оставя финала на детската фантазия, като ги кара да мечтаят за нови светове. В края на тази житейска история, разказана през мислите на малкото момиченце Октомври, писателката подсказва на родителите как могат да удължат приключението на децата с книгата, като им помогнат да развият своите преживявания в нещо повече, което пробужда детското любопитство.

Художник на книгата е популярната илюстраторка Анджела Хардинг. Българското издание е в превод от английски на Габриела Кожухарова, редактор на романа е Бела Чолакова.

"Любов" от Елен Делфорж - книга, (с) която да обичаш

Преди година, “Мама” на Елен Делфорж и Кантен Гребан плени хиляди жени от цял свят със своя проникновен поглед към майчинст...

За автора:

Катя Бейлън завършва английска филология. След това работи в много училища за деца със специални потребности и в момента е съуправител на благотворителната организация „Мейнспринг Артс“, която организира творчески семинари за невронетипични хора. Когато не пише книги или не планира проекти, се рови в сайтове за спасяване на бездомни кучета, пече сладкиши и се опитва да не умори всичките си стайни растения. Живее в Лондон заедно с партньора си и с безумномързеливото си куче Рафи.

Корицата на романа разказва още за историята:

Октомври живее в гората заедно с баща си, в къща, която той сам е построил за тях. А дърветата, камъните, езерото и звездите са най-добрите им приятели. Двамата живеят в гората и са диви. И всичко винаги е било така. Докато Октомври не навършва единайсет. Тогава тя спасява бебе сова. Но пък баща ѝ пада от най-голямото дърво в гората и влиза в болница. На всичкото отгоре жената, която твърди, че е нейна майка, се завръща. Всъщност вече нищо не е същото. Поетичен шедьовър за това как да разпериш крилете си от авторката на The Space We`re In.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com