По инициатива на ПП АБВ се проведе среща с писателя акад. Антон Дончев

4626
По инициатива на ПП АБВ се проведе среща с писателя акад. Антон Дончев
Снимка: АБВ

По инициатива на ПП АБВ, представители на ръководството и актива на партията и общественици се събраха на среща с писателя акад. Антон Дончев. Повод за това бе годишнина от рождението на твореца, който на 14 септември навърши 90 години.

Акад. Антон Дончев: „Главното в нашето човешко съществувание е проблемът на достойнството. 1 ноември идва. Да вървим по пътя на нашите възрожденци и да помним, че човешкото достойнство е номер 1, преди свободите, преди правата и да помним, че освен правата, има и задължения.

 

Това, което е важно, е нашият дух. Ние, всъщност, определяме кое е добро и кое е зло. Никой от нас не е наблюдава света със своите биологически очи. В момента, в който се роди тоя с биологическите очи, му слагат очила – почват да го учат бащите, майките, почва училището. През цялото време той гледа света с очила. Ние трябва да почистим очилата си. Нашето спасение, доколкото може да го има, защото не се знае дали ще се измъкнем, дали светът ще се измъкне изобщо, е да се превърнем в нови Галилей-галилеевци. Всички виждате, че слънцето изгрява от изток и залязва на запад, но вие си въобразявате, че то се върти около вас, ние се въртим около него. Тези през вековете, които са управлявали добре нашата държава, са търсили и са намирали равновесие между духовното и материалното “.

Румен Петков, председател на ПП АБВ: „Академик Антон Дончев е връх на нашата човещина и патриотизъм. Всяка нация има своите върхове – творчески, нравствени, нравствено-етични. Такъв творчески връх е „Време разделно“. Една книга, която направи Българияпопулярна в цял свят с най-тежките, но и най-героични мигове в историята. Всяка нация, всяка държава има своите върхове на героизма, своите върхове, които са постлани с кръв, но и постлани с бъдещето, Такъв връх е връх Шипка – връх на нашето нравствено възнесение. Връх на нашата човещина и патриотизъм е акад. Антон Дончев. Решихме да съберем два върха“.

Проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на ПП АБВ:„Не е лошо в Министерски съвет всеки месец поне по веднъж да се кани такъв човек, който да им обясни как изглежда светът, и след това да се решават всички въпроси, които понякога изглеждат толкова дребни и незначителни, че трябва да се решават малко по-внимателно“.

Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012):Върху нашата история има груби опити за посегателство. Ние си спомняме, имаше една кампания от т. нар. „Мит Батак“. Тя не само беше щедро финансирана от вън, но тя получи някаква вътрешна подкрепа отсамозвани професори, активисти на партии, но отговорът не бива да бъде огледален. Творчеството на акад. Антон Дончев е гениално и въвеждащо ни във философията и народопсихологията. В последните месеци някои от нас са прекарали много време пред телевизора, пред електронните медии като цяло, заради корона-карантината, заради протестите и други катаклизми, които стават не само у нас, а в цял свят, заради конгреси някои от нас - и това са следили. Сега като слушам словото на акад. Дончев, си давам сметка колко безсмислено е всичко това, което се лее от медиите, от устата на политици колеги, на общественици. Хората трябва да имат възможност да слушат повече такива неща“.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги