"Последният викингски крал" е големият хит в историческия роман на XXI век

5173
"Последният викингски крал" е големият хит в историческия роман на XXI век
Снимка: Издателство "Персей"

Викингите завладяха екрана и книгите, събуждайки интерес към силата и дързостта в онези сурови времена, в които те стават герои и завоеватели, като преминават през почти цяла Европа. Норвежкият писател Ян-Уве Екеберг, популярен в България с трилогията „Времето на меча“, написа най-епичната поредица романи за викингите – „Последният викингски крал“. Това са 5 романа с общ герой, като всяка от книгите е със самостоятелен сюжет. Поредицата се превърна в голям хит за почитателите на този жанр в скандинавските страни. Сравнявана е с „Рицарят тамплиер“ на Ян Гиу.

Серията е вдъхновена от историята на най-великия норвежки крал – Харалд Хардради, чиято слава се разнася в цяла Европа през XI век. Полубрат на крал Олав (канонизиран по-късно и превърнал се в най-уважавания скандинавски светец), той е принуден да стане изгнаник, прочува се с войнските си качества в Русия, става част от личната гвардия на византийския император и като такъв, стига до нашите земи и побеждава българския цар Петър Делян, след което се връща в Норвегия, където става крал, а по-късно предявява претенции и към трона на Англия.

"Последна молитва" ни прави още повече българи

„Последна молитва” е книга в стила на старите майстори, макар че е написана от млад писател. Боян Боев е 29-годишен, но веч...

В „Конникът на дявола“ след смъртта на брат си, крал Олав, Харалд е принуден да потърси убежище в чужбина. Така се озовава в Киевска Рус, където воинските му умения привличат вниманието на княз Ярослав. Той го поставя начело на руската войска, която под командването му постига победи, но самият Харалд си спечелва смъртен враг.

Викингът желае да се прибере у дома, за да си върне кралството, но иска преди това да се ожени за княжеската дъщеря Елисавета, в която се влюбва. Княз Ярослав обаче има условие: за да стане негов зет, Харалд трябва да си спечели слава и богатство.

Харалд знае къде може да се сдобие със слава и богатство: в Константинопол, в личната гвардия на византийския император (варягите). Дългият път дотам обаче се оказва изпълнен с опасности – вражески нападения, робски плен, кръвопролития и сражения… А след срещата с прочута жена воин, която ще го обучи на военно и ездаческо майсторство, той ще се превърне във воина, който всява респект у всички – конника на дявола.

Районите, през които трябва да премине Харалд, крият много опасности и изненади и през XI век са сборен пункт на различни народи: араби, варяги, византийци, появяват се и първите монголски пришълци. Всеки защитава себе си с оръжие и е готов на кръвопролитие. Издръжлив, силен, непоколебим и уверен в реализирането на мечтата си, Харалд преодолява всички препятствия, пред които е изправен. Пленен от хазарите, той печели уважението им и заедно с тях влиза в битка с могъщата византийската армия. Тя обаче побеждава, а оцелелите отвежда в робство.

Маргарита Петкова и Добромир Банев канят на премиера

Червен килим ще бъде опънат и сложен за премиерата на нецензурираната версия на най-големия хит в българската любовна поезия на ХХI век...

Смелостта на Харалд впечатлява императрица Зоя, която държи реалната власт във Византия, и пътят му към императорската гвардия е отворен…

„Конникът на дявола“ е изключително увлекателен исторически роман. Реално съществували лица и събития оживяват пред читателя. Сюжетът е изпълнен с динамика, а Ян-Уве Екеберг го прави невероятно вълнуващ, втъкавайки в нишките му любов, омраза, жажда за власт и отмъщение.

Книгата е едно от заглавията на фокус на откриващия се днес Пролетен базар на книгата в парка пред НДК. Може да бъде намерена в шатра 54 (изд. Персей).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги