Пътуване през спомени

8342
Пътуване през спомени

Делиян е млад автор (едва на 23), който определя първите си литературни опити като неуспешни, защото са... имитация. Влиянието на любимите му фентъзи автори все ощe се усеща, но авторът вече е успял да създаде свой собствен стил и ако има добър редактор, който търпеливо да работи с него, помагайки му да изглади неминуемата припряност на младостта и да се вгледа повече в детайлите (всъщност, това вече се случва), той ще успее да сбъдне мечтата си – български автор да постигне мащабите на един Толкин, например.

„Пътуване през спомени” са само две части от многообещаващите „Истории от последното измерение”, върху които Делиян работи. Светът, в който героите се разкриват и развиват, добива все по-реални очертания, а пътуването към миналото (разбира се, че през спомени – не забравяйте заглавието) следните много силни влияния върху романа:

9 бисера от българските книжарници

След тези бисери може да ви се стори наложително да се напише упътване, което да се дава на входа на книжарниците в България. За кое се...

(1) Доразвиване на света и обяснение за настоящия момент, върху който е фокусиран;

(2) Разчупва общия ритъм на творбата, с което го прави по-четивен и не позволява на читателя да се лиши от четивото си, освен в краен случай;

(3) Самата графика, която за съжаление, е нарушена спрямо оригинала, но отново загатната по приличен начин, е важна за вътрешния вид на книгата, който е също толкова определящ, колкото и корицата, за която мога да кажа само едно – художникът Лиляна Семкова наистина е вникнала дълбоко, до съвършенство в самата история и я е прерисувала майсторски.

Историята проследява събуждането на Скар (поне до толкова знаете английски, нали?) от смъртта. Противно на всякакви клишета за „добрия”, който продължава да се бори със злото и след смъртта или другата крайност – безмозъчно зомби, останало в плен на Господаря с и изпълняващо волята му, - Скар преживява истински катарзис, към който няма как да останете безразлични.

Децата от Пловдив, Русе и София размениха 26,5 т стара хартия за 6000 нови книги

Децата от Пловдив, Русе и София размениха 26,5 тона стара хартия за 6000 нови книги и спасиха 345 дървета На 13 септември пред Книж...

Изключително добро майсторство авторът проявява при проследяване на битките както на физическо, така и на мисловно ниво – нещо, което няма как да не ви направи впечатление и ще разберете, че не преувеличавам излишно. Нелишен (а може би дори е по-точно казано – надарен) от пороци, които са част от коварен план, Скар и обкръжението му – приятели врагове – ще ви отведат до неподозирани измерения, които дори и най-смелото въображение не би дръзнало да очертае, докато се носи необезпокоявано по сюжетните, взаимопресичащи се, сюжетни нишки.

Иска ми се да прочета още творби на автора, който определено е еднакво добър и в кратките, и в по-дългите белетестрични форми, а защо не и поезия, за чието съществуване подозирам, предвид поетичния начин, по който владее думите.

Делиян Маринов – „Пътуване през спомени”, ч. 1 и 2

Издателство „Весела Люцканова”, 2013 – 2014 г.

Автор: Весислава Савова

Книгите, които всяка жена трябва да прочете

Има книги, които прочитате набързо в самолета, после ги забравяте и никога повече не се сещате за тях. Има и други, които препрочитате ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги