Сблъсъкът на титаните, оформил съвременна Европа в "Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)"

1263
Сблъсъкът на титаните, оформил съвременна Европа в "Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)"
Снимка: Издателство "Сиела"

Войната, за съжаление, остава един от най-старите спътници на човечеството, редом с пандемиите, климатичните промени, глада и миграциите – все феномени, които напомнят за себе си през последното десетилетие. До голяма степен именно подобни катаклизми, случили се преди стотици години, оформят образа и на съвременния свят.

В приносното издание „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)“изтъкнатият историк ас. д-р Александър Стоянов се заема със задачата да изучи и опише една от най-мащабните конфронтации в историята на Европа – борбата между двете династични империи Османската и Хабсбургската, проточила се почти 300 години.

Откъс от "СССР и Източна Европа (1941-1991)" от Марк Крамер

1. СТАЛИН, СЪВЕТСКАТА ПОЛИТИКА И СЪЗДАВАНЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ БЛОК В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, 1941 – 1949 г. Съветската политика в Изто...

Сблъсъкът между османци иХабсбурги започва далеч преди прочутата обсада на Кефалония през 1500 г., а противоборството им засяга не само Европа, но и Северна Африка, морските пътища към Индия и дори далечна Индонезия.

Изданието проследява произхода на военната и политическата мощ на двете династии и военнополитическите системи, които те изграждат, за да реализират своите офанзивни, външнополитически проекти през ранните години на конфронтацията и противопоставянето на универсалната католическа империя в лицето на Карл V и неговия син Фелипе II, от една страна, трансформацията на Европа във военно и поли-тическо отношение през XVII в., т.нар. Велика турска война (1683 – 1699 г.), до конфликтите между османлиите и Хабсбургите, разиграли се през XVIII век. Този сегмент обръща внимание на променения баланс на силите в Източна Европа и постепенното маргинализиране на Османската империя спрямо останалите Велики сили.

Базирано на библиографска основа от двеста извора и академични труда, написани на четиринадесет различни езика – от водещите първични източници за всяка една от войните, до най-знаковите и значими исторически изследвания, свързани със съответните периоди – изданието успява да създаде динамичен и напрегнат разказ, който да бъде достъпен както за професионални историци, така и за незапознатия читател.

Без да дава оценка за „добрите“ и „лошите“ в историята, „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.) от ас. д-р Александър Стоянов е впечатляващ в мащаба си анализ на една вековна борба.

Приносен труд за действията на СССР спрямо Източна Европа излиза за пръв път на български език

Триумфът на Съветския съюз във Втората световна война, неговото израстване до суперсила в хода на Студената война и скоропостижното му ...

Aс. д-р Александър Стоянов e част от секцията „Помощни исторически науки и информатика“ към Института за исторически изследвания на Българската академия на науките. Роден е на 13.09.1987 г. и е защитил докторска степен по история в Лайденския университет в Нидерландия. Специалист е по военна и нова история. Автор е на 6 монографии и над 240 публикации в списания, журнали и електронни платформи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com