"Сексът и комунизмът 2" - тази книга е за свободата

7970
"Сексът и комунизмът 2"  - тази книга е за свободата
Снимка: Ентусиаст

В Книжен център „Гринуич“ бе домакин на едно от най-забележителните литературни събития за тази година – премиерата на „Сексът и комунизмът 2“ от Милена Фучеджиева, издание на „Ентусиаст“. Една година след публикуването на романа „Сексът и комунизмът“, който се превърна в бестселър, писателката представи дългоочакваното му продължение. Появата на втората книга е провокирана от хилядите читатели, които искаха да разберат как ще се развие историята от първата част. Премиерата отново се състоя на емблематичната за българската история дата 10 ноември. От тази дата са и последните събития в книгата „Сексът и комунизмът 2“, но 26 години по-рано – през не толкова далечната 1989 г.

„Свободата е най-важното нещо в живота ни! Тези книги са за свободата“, сподели Милена Фучеджиева, която разкри любопитни факти около написването на книгите. „Аз заживявам със своите герои. Каквото и да напиша аз заживявам в него. Всяко нещо се прави със сърце и ако човек не влага сърцето си, не може да докосне хората“. Въпреки, че историята от романите завладя сърцата на много читатели, Милена Фучеждиева сподели, че връщането към времената, за които са писани, не е била нито лека, нито приятна работа. Има много книги за 90-те години, но са малко тези, които разказват за годините до ’89, а много от написаното „от чекмеджетата“ така и не е видяло бял свят. „Нямаше как да напиша тези книги по-рано. Те не бяха възможни тогава. Аз бях съвършено друг човек. Трябваше да ми се случат безброй много неща – да замина да живея в чужбина, да се отдалеча, да отрежа всичко като с нож, за да мога в един момент да се върна и да заживея отново в България, да преосмисля всичко“, сподели Милена Фучеджиева. „Нека се опитаме да осигурим на младите хора знанието, което е необходимо, за да стъпиш на здрава почва. Психологически трябва да знаеш какво се е случвало преди“, заключи писателката.

Когато любовта е свобода...

В началото на месец ноември „Ентусиаст“ публикува новия роман на Милена Фучеджиева „Сексът и комунизмът“. Това ...

„Продължението е също толкова чудесно, колкото и първата част на романа“, каза Владимир Шопов, който говори за книгата. Изборът романът да бъде представен от политолог, а не от литературовед, също не е случаен. „Тази книга е контрапункт на безличния и безсубектен език на Прехода и на начина на мислене след ’89 година. Тя е важна, защото отива отвъд случилите се през последните двайсет и няколко години употреби на самия Преход, защото той често беше използван да деперсонализира и да оправдава безотговорност. И не на последно място, тази книга е важна, защото говори за свободата от първо лице единствено число. Нещо, на което ние все още се учим като общество“, сподели Шопов.

Милена Фучеджиева е писател, сценарист, драматург и публицист. Родена е в София, но е живяла много години в Париж и САЩ. Завършва актьорско майсторство, а след това и кинорежисура в НАТФИЗ.

Автор е на сборник с есета „Белият негър“, сборник с разкази „НеХана“, концептуалния сборник със стихове и фотографии „Нощен проект“, фентъзи романа „Кефер. Цветовете на малката Ида“, блогът ѝ на хартия „Аз, бLогинята“, както и на множество статии за авторитетни български периодични издания.

Започва да пише драматургия и проза първо на английски. Продуцира и поставя две от пиесите си в Лос Анджелис – „Project A“ в „Electric Lodge“ и моноспектакъла „Lovebox“ в „Crossroads Theatre“.

През 90-те години режисира два късометражни документални филма – „Местни новини“ (1989) и „Без жал“ (1990). Пиесата ѝ „Дзен порно“ е поставена на сцената на Сатиричния театър, а „Криза в Рая“ в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 2012 г. Мила Искренова поставя с балет „Арабеск“ „Дневниците на Дракула“ – танцов спектакъл с текстове на Милена Фучеджиева. Пиесите ѝ са издадени в представителни сборници за нова българска драматургия.

"Ентусиаст" публикува словесни портрети от Ива Йолова

В навечерието на Деня на народните будители издателство „Ентусиаст“ публикува забележителната книга „По думите ще ги ...

След завръщането си в България през 2010 година Фучеджиева става главен сценарист и един от създателите на хитовия сериал на bTV „Седем часа разлика“.

През ноември 2014 г. излиза романът ѝ „Сексът и комунизмът“, който се превръща в безапелационен бестселър и е сред най-обсъжданите книги през годината. Той заема челни позиции в топ 10 на най-продаваните книги от български автори в продължение на три последователни месеца, като за по-малко от година са отпечатани четири тиража.

 

Хобитата ѝ са фотографията и астрологията. В момента работи и твори в София.

 

Култовата сага "Ейглетиер" вълнува отново

Определят го като един от най-съвършените съвременни писатели и като един от последните живи класици на XX век. Романите на Лев Асланов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com