Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шестокласниците в България масово смятат четенето за загуба на време

05 декември 2016, 08:15 часа • 1753 прочитания

Близо 30% от българчетата в шести клас определят четенето за загуба на време. Това показват данните от проучването на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование, които бяха представени от председателя на парламентарната Комисия по образование и наука Милена Дамянова по време на официалното откриване на националния форум "Библиотеките днес", съобщава в. "Монитор".

С едва 4% се увеличава делът на децата, които превръщат четенето в хоби, показва още изследването. Тези деца имат по-високи резултати в училище, посочи Дамянова, позовавайки се на данни на PISA. В същото време 40% от учениците в шести клас заявяват, че не могат да дочетат една книга докрай, защото им доскучава още след втората или третата минута.

Всъщност, според PISA, че във всички държави през последните години се наблюдава отлив на учениците от четенето и книгата. Например, средно около 37% от децата в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изобщо не четат за удоволствие. За сравнение в България делът на тези ученици е с 10% по-малко – около 28 на сто. Момичетата у нас, които не четат за удоволствие, са значително по-малко от момчетата – съответно 17% и 38%, и резултатите на момичетата са значително по-високи от тези на момчетата.

Данните от новото изследване PISA 2015 ще бъдат обявени официално тази седмица, каза Милена Дамянова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес