Вълшебно пътешествие във времето предлага на читателите „Древна Гърция. История и култура“

16990
Вълшебно пътешествие във времето предлага на читателите „Древна Гърция. История и култура“
Снимка: Изток Запад

Най-новата книга на  известния траколог проф. Димитър Попов е „Древна Гърция. История и култура“ (ИК „Изток-Запад“). Увлекателният и достъпно написан труд разглежда задълбочено историята и културата на античната цивилизация.

Проф. доктор на историческите науки Димитър Попов е роден на 17 април 1950 г. в София. Води лекционни курсове в областта на античната история и култура и на тракологията в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Изследователските му интереси са предимно в сферата на културните взаимодействия в средиземноморския свят и на религията на индоевропейците (в частност траките). Попов е автор на редица монографии, сред които „Гръцките интелектуалци и тракийският свят“, „Траки“, „Приказна Древна Тракия“, „Тракийска религия“ и др.

История на българите – първият академичен труд, изследващ нашето минало

Излизa от печат обемният труд „История на българите“ (ИК „Изток-Запад“) от видния чешки историк Константин Иреч...

Новата му книга „Древна Гърция. История и култура“ обобщава дългогодишните изследвания на проф. Попов върху редица проблеми от историята и културата на Древна Гърция. Обхванат е периодът от времето на разпадането на родовообщинния строй и образуването на най-ранни държави по тези земи до включването им в състава на римската държава. Направен е обстоен географски преглед на земите, които е обхващала гръцката цивилизация и ролята на природните фактори (планини, морета, почви), които оказват влияние върху развитието й. Изследвани са петте основни периода, на които се разделя гръцката история, като е направено уточнението, че всяка периодизация е условна. Отделено е внимание на различните исторически хипотези, съществуващи в историографията, като авторът аргументирано защитава своите виждания. Сред достойнствата на книгата е и обстойният преглед на археологическите и историческите извори от епохата. Димитър Попов еднакво увлекателно разказва както за Омир, така и за гръцката колонизация, олимпийските игри, полисите и други основни моменти от древногръцката история. Наред със социалното, икономическото и политическото развитие през разглежданите периоди специално внимание е отделено на културата. Разгледани са развитието на философската и историческата мисъл, ораторското майсторство, храмовата архитектура, скулптурата и живописта, лириката, драмата и театралното изкуство, появата на твореца като самостоятелна личност... Интересно за читателите ще е обяснението на произхода на много ключови за днешната цивилизация думи като трагедия, история, демокрация, тирания и др.

Написана на увлекателен език, „Древна Гърция. История и култура“ потапя читателите в античния свят. Задълбочените познания на автора правят книгата неизчерпаем източник на факти за всички, които се интересуват от историята на тази ключова за световната култура цивилизация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com