Защо 300 години след смъртта на Нютон неговите тайни са толкова ценни и опасни?

8355
Защо 300 години след смъртта на Нютон неговите тайни са толкова ценни и опасни?
Снимка: Персей

Исак Нютон е не само изключителен учен, но и гениален алхимик и окултист. Тайните около това разкрива скандинавският писател Курт Ауст в романа "Невидимото братство", издание на „Персей“. От реалните факти, свързани с мистериозния код, използван от Нютон, за да скрие откритията си в областта на непозволените науки, Ауст заплита експлозивен сюжет.

Жена се застрелва в центъра на Париж пред очите на десетки шокирани свидетели. Скоро след това близките й започват да получават кодирани съобщения и безценни пратки от нея. Бившият й съпруг, който никога не е преставал да я обича, е брилянтен математик и сега трябва да разчете шифрованите послания, получени от нея, за да разбере причината, накарала я да пожертва живота си.

Излиза нов роман от майстора на скандинавския трилър Томас Енгер - "Смъртоносно ранен"

Майсторът на скандинавския трилър Томас Енгер довежда едно тежко и болезнено отмъщение до дългоочаквания му край.  "Смъртно ранен...

Защо триста години след смъртта на Исак Нютон неговите окултни и алхимични тайни са толкова ценни и опасни?

Исак Нютон (1643-1727) е смятан от мнозина за най-великия и влиятелен учен в света. Той е физик, математик, астроном, философ и алхимик. Открива закона за гравитацията и за всемирното привличане и законите за движение поставя основите на класическата механика. Освен председател на Британското кралско научно дружество, заема и висш държавен пост по назначение лично от краля. В резултат на проучванията на библейски текстове определя датата на разпъването на Иисус Христос - 3 април 33 г. Оспорва съществуването на Светата Троица, смятайки, че тя е въведена през 4. век чрез фалшификация на библейски текстове. След смъртта му е установено, че в тялото му има значителни количества живак и следователно се е занимавал с алхимия. Резултатите от тайните си занимания Нютон е кодирал, а кодът неотдавна бе дешифриран. Върху това гради книгата си скандинавският майстор на трилъра Курт Ауст.

„Перфектната литературна форма прави този роман с тайни и загадки изключително интересен... Интелигентно и свежо четиво за любителите на мистерии...“ – такава е оценката на най-популярния норвежки ежедневник VG.

"Невидимото братство" е преди всичко вълнуващ роман, който трудно можеш да оставиш. Четивното повествование се движи бързо през времето и пространството. В един момент се намираш в Париж, в следващия се озоваваш в Англия през 17 век. Курт Ауст разгръща своята история толкова добре, че ако се интересувате от конспиративни трилъри, тази книга трябва да бъде следващата във вашия списък“ – заявява друго скандинавско издание, Bogrummet.

Том Егеланд показва преди Дан Браун загадките на смъртта

Само няколко месеца след световната си премиера в превод на български излиза новият роман „Ефектът на Лазар“ от Том Егеланд...

Евен Вик, гениалният математик, сътрудничещ на секретните служби и разбиващ всякакви шифри, е герой и на друг, превеждан вече на български, роман на Курт Ауст - „Алхимия на отмъщението“.

Курт Ауст е виртуоз на криминалния жанр и един от най-добрите скандинавски автори, чиито книги са сравнявани с тези на Том Егеланд и Дан Браун. Притежава в колекцията си двете най-големи награди за криминална литература – „Златният пистолет“ (или „Ривертон“, Норвегия) и „Стъкленият ключ“ (за най-добър роман, написан в скандинавските страни).

В превод на български сега ще се появи и романът „Денят на Страшния съд“ от Курт Ауст. Напомнящи Шерлок Холмс и доктор Уотсън, героите на Ауст – университетски професор и асистентът му, разследват престъпления в навечерието на XVIII век. Литературните критици сравняват романа с „Името на розата“ от Умберто Еко. 

"Унтерщат" – хърватският роман, който оставя следа в съзнанието на читателя

Най-награждаваният и успешен хърватски роман "Унтерщат" излиза на български (превод Таня Попова, изд. „Персей“), а авторкат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com