40-и ден на ДАНС-инга срещу правителството

10603
40-и ден на ДАНС-инга срещу правителството

Сградата на Народното събрание е обградена от протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски, съобщава "Фокус".

Няколкостотин души протестират в градинката при задния вход на Народното събрание. Други са се събрали зад загражденията при храм-паметника „Ал. Невски”. Те освиркват, скандират „оставка”, чуват се звуци от барабани и свирки. Протестиращите веят български знамена. В района има засилено полицейско присъствие.

Откъм вечния огън също има няколкостотин души, които освиркват и скандират „оставка”. Протестиращи има и пред главния вход на парламента. На един от издигнатите лозунги е изписано: „40 дни помен за едно морално загинало правителство”.

Към 19:00 часа пред сградата на Народното събрание се бяха събрали няколкостотин протестиращи. Те свирят със свирки и развяват много български флагове и знамена на Европейския съюз. Много хора са дошли с велосипеди. За поредна вечер сградата на парламента е обградена от метални заграждения, зад които има полиция.

20-ина души скандират „оставка” пред Народното събрание. Причината е, че в парламента в момента заседават парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и по труда и социалната политика. Протестиращите са се събрали на страничния вход на парламента. Те носят знамена, свирки, скандират и викат „оставка”.

За 36-и път #ДАНСwithme

Протестното шествие в столицата достигна до паметника на Васил Левски, където протестиращите и изпяха нац...

Засилено е полицейското присъствие около сградата на Народното събрание. Поставени са метални ограждения. Зад тях през няколко метра има полиция. Движението по бул. „Цар Освободител” е нормално, обстановката е спокойна. Граждани на малки групи се насочват към Министерски съвет за протеста срещу правителството на Пламен Орешарски.

Тази вечер не се състоя протестно шествие пред Министерски съвет, съобщава Агенция „Фокус”.

Движението пред сградата не беше блокирано. Имаше групички от около сто протестиращи, които бяха разположени пред сградата на президентството. Те развяваха български знамена. В района имаше засилено полицейско присъствие.

Малоброен е днешният протест в Бургас. На площада пред сградата на общината са се събрали едва 15 души. Обстановката е спокойна. Протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски са се разделили на групички и разговарят помежду си. Липсват и шумните призиви за включване в протеста. Откъслечни звуци от вувузели напомнят, че все пак това е протест. Липсват колоритните плакати. Имаше само двама души с българския национален флаг. Исканията на протестиращите са за оставката на правителството и нов изборен кодекс.

Пореден протест срещу кабинета „Орешарски” се проведе в Сливен. Около 20 души се включиха в шествието. Началното място отново беше площадът до паметника на Добри Желязков – Фабрикаджията. Протестиращите тръгнаха от сградата на НТС и по пешеходната зона достигнаха до областна администрация и партийните централи на БСП, ДПС и ГЕРБ. Пред администрацията и пред трите централи имаше краткотрайни спирания с освирквания и скандирания. Исканията остават същите, както и в началото на протестите – оставка на кабинета „Орешарски”, спешни промени в Изборния кодекс, изборност на областните управители и разширяване на пълномощията им. Протести в Сливен ще има всеки ден, докато не бъдат изпълнени исканията и правителството не подаде оставка, категорични са протестиращите. Формалните организатори на протеста заявиха, че всякакви призиви за насилие и омраза ще бъдат считани за провокация и такива хора ще бъдат дистанцирани. И днес протестът премина спокойно.

Светът подкрепя България с #ДАНСwithme Global

Протестите срещу правителството у нас са подкрепени за втора поредна седмица по света. В инициативата ДАНСWithme Global се включиха сто...

Протестиращите във Варна подадоха с козунак и мед за помен на правителството на Пламен Орешарски в 40-тия ден от протестите срещу неговото управление.

С този акт, наречен за „Бог да прости”, инициаторите символизираха липсата на продуктивност и адекватно управление на страната. За поредна вечер, варненци блокираха за кратко главния бул. „Мария Луиза” във Варна. И тази вечер беше издигнат внушителен няколкометров плакат, който гласи: „Варна казва: Оставка!”. Събралите се носят български знамена и флагове на Европейския съюз. С бурни викове „Оставка” и освирквания варненци демонстрираха своята подкрепа към мащабните протести в столицата и се обявиха срещу начина на управление в страната, олигархията, корупцията в съдебната система. Голяма подкрепа протестът получи и от шофьорите, чиито път беше препречван и изразяваха подкрепата си чрез включване на клаксони и ръкопляскания.

Продължава събирането на подписи от гражданите и гостите на Варна като част от националния протест. Две успоредни подписки обединяват протеста на варненци. Едната е с искане за оставка на премиера Орешарски и правителството, за промяна на Изборния кодекс и незабавен избор на ново Народно събрание. Втора подписка събира подкрепата на гражданите към президента на Република България Росен Плевнелиев.

Протестиращите коментираха, че актуализацията на бюджета ще загроби България. Това, което протестиращите конкретизират като основни искания, са спешни промени в Изборния кодекс, които да гарантират равно участие в бъдещото Народно събрание на политическите партии и гражданите. Те коментират, че пропорционалният мажоритарен вот ще се яви средство за ограничаване на вредното влияние на партиите, които стават проводник на олигархията. Подчертава се и искането за сваляне на имунитета на депутатите и възможност за отзоваване на народни представители, неоправдали доверието на избирателите.

Около 50 души се включиха в днешния 40-ти антиправителствен протест в Пловдив. Те преминаха в шествие по Главната улица до Джумая джамия, след това се върнаха през централата на БСП. Там те викаха около 10 мин. „оставка” и „мафия”. Протестиращите се уговориха утре да се включат в протеста в София. За там ще заминат около 20 души. Те казаха, че бензинът за колите е дарил един от тях. В Пловдив утре също ще има протест от 18.30 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com