БХК изпрати писмо до здравния министър за скандална директорка на дом за деца

13687
БХК изпрати писмо до здравния министър за скандална директорка на дом за деца

Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати писмо до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева относно назначението на д-р Маргарита Джурелова на длъжността директор на Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) „Св. Иван Рилски" в София. 

От години БХК извършва системен мониторинг на детските институции. Досегашните наблюдения на организацията върху грижата за деца в ДМСГД „Св. Иван Рилски" сочат, чe през годините, когато е била директор на детския дом, д-р Джурелова не е показала необходимите знания и умения в специализираната грижа за децата. Обезпокоително дефектен се оказва и опитът й в (не)прилагането на утвърдени национални и международни стандарти в грижата за деца. Специални проверки на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) също са констатирали многократно нарушения по отношение качеството на грижа за децата от ДМСГД, се посочва в писмото на БХК до министъра на здравеопазването. В резултат на проверките на ДАЗД и други компетентни органи е имало повдигнати обвинения. 

Последният случай, който е изключително тревожен, е от 2011 г. и засяга дете на възраст 2 години и 8 месеца - Д.Р. По данни на организацията това е бил и поводът за пенсионирането на д-р Джурелова. 

Д. живее в ДМСГД „Св. Иван Рилски" от ноември 2000 г. до август 2004 г. На 21 юни 2003 г. детето постъпва в болница „Пирогов" в София с почерняла длан. Не е ясно колко време е престоял със завързана за леглото ръка. Четири дни по-късно го оперират - режат дясната ръка до китката. Няколко дни по-късно лекарите правят втора ампутация - този път до лакът. Така за десет дни детето преживява две ампутации. Д. има ляв тип хемипареза, т.е. е ампутирана единствената му ръка, с която е можел да си служи. Наказани за некротизиралата ръка на Д. няма. Две санитарки и една медицинска сестра са уволнени през 2003 г. С присъда от 13.12.2007 г. на Софийски районен съд и трите са признати за невиновни по повдигнатото обвинение.

БХК иска от здравния министър информация за мотивите за новите назначения в системата на ДМСГД, и по-конкретно това в ДМСГД „Св. Иван Рилски". Организацията моли и за информация относно основните намерения на новото ръководство на МЗ в посока деинституционализацията на детските домове за деца от 0 до 3 години. 

 

Здравният министър подкрепя забраната за пушене

Дълбоко мое убеждение е, че забраната за пушене трябва да остане, заяви здравният министър Таня Андреева пред Дарик. Тя посочи, че не е...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com