Блокада срещу рекета на Общината

4716
Блокада срещу рекета на Общината

За втори пореден ден протестиращи против новите наредби за паркирането в столицата блокираха кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" в София, предаде БГНЕС.

Преди да излязат на кръстовището няколко от гражданите се възползваха от възможността да заявят мнението си пред събралите се на площада около 200 протестиращи. Основната критика, която отправиха, беше насочена към обвиненията, че протестът им е с политическа цел, както и заради това, че кметът Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков отказват да се срещнат с тях.

"Ние сме тук, за да защитим Конституцията и нашите права, тази наредба е незаконна", обяви един от участниците в протеста. Друг активист заяви, че мерките са форма на рекет, наложена от страна на Столична община. След като протестиращите стъпиха на пътните платна, ясно се чуха скандиранията "Оставка!", насочени към кмета и общинския съвет.

"Гражданите трябва да определят правилата, по които да живеят, не общинският съвет да се прави на социален инженер и да бърка в джобовете ни!", бе призивът на един от протестиращите, малко преди групата да се премести на пътното платно. Това, което искаме е не да не плащаме, а да не се заменят принципите с приходи, каза през мегафона друг активист. "Не можеш да заменяш принципите с приходи, не можеш да заменяш нещо, което нямаш. Не може, има наредби, има закони, а тази наредба толерира богатите хора", допълни той.

Този проблем не е партиен, той е граждански, той е между нас и кмета, допълни включилият се отново в протеста Иван Лечев. "Проблемът на центъра на София не сме ние, които живеем в центъра, а тези, които идват и си отиват. Те вдигат шума, те правят задръстванията, те трябва да си плащат, а не ние", каза още музикантът.

На фона на призивите на протестиращите твърде краткото блокиране на столичния булевард - по-малко от 5 минути - изглеждаше твърде краткотрайно и недостатъчно. Това даде повод и за несъгласие между протестиращите за начина, по който трябва да протичат действията им. След краткия, но емоционален спор активистите излязоха с обещания утре отново да блокират движението на бул. "Патриарх Евтимий", а в понеделник протестът им да продължи на Орлов мост.

Все още не съм засегнат от това решение, но както се разширява "Синята Зона" сигурно скоро ще бъда, заяви Момчил Куцаров, излязъл на протест в знак на солидарност към останалите граждани.

Вчера госпожа Фандъкова каза, че тази наредба щяла да намали вредните газове. Аз не знам как 150-те лева на живущите ще намалят вредните газове, може би има предвид, че ще имат 150 лева по-малко за бензин", заяви той. Според Куцаров не може да се говори за политически подбуди в протеста, защото "това забатачване на проблема с паркирането е линия, която се е водила от всички политически партии, които са на власт".

Проблемът да се реши окончателно е много трудно, но може да се облекчи, смята протестиращият. "Вероятно общинарите си мислят, че тези хора, които паркират неправилно идват в София само, за да ги дразнят и искат да ги ограничат. Няма да успеят. Хората се движат по работа, това трябва да е ясно", коментира Куцаров.

Според него "основният стожер на това нещо" е общинският съветник Радослав Тошев. "Каква позиция може да заеме той – бедните вън от центъра или да си плащат. Какви принципи, него това не го интересува. Въобще много хора от общината са на този етап – те са богоравни", заяви активистът.

Йорданка Фандъкова е твърда за въвеждането на новите правила за паркиране в Синята зона, но увери, че ще чуе гласа на гражданите. Аз лично съм готова да чуя всички възражения на хората, които протестират срещу промените. Председателят на СОС заяви същото, потвърди кметът. Изискала съм от СОС да внесат предложения за промени за облекчаване процедурата за гражданите на столицата. По отношение на плащането – никой не обича да плаща, но въпросът е искаме ли да се облекчи центъра от вредните газове, от шума и от безразборното паркиране на автомобили, обясни Фандъкова.

Спомнете си, че специално поисках отлагане на тези промени с една година, каза тя. Представителите на несъгласните с новите правила отново ще бъдат поканени. Важно е да се правят тези срещи с представителите на СОС и с Центъра за градска мобилност, но виждам, че протестите започват да се политизират, заяви Фандъкова.

Цените за паркиране са определени от наредбата - дали ще е тази цена или друга може да се дискутира. Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика. Но смятам за безотговорни политическите намеси и за това продължаваме да обясняваме на хората целта на промяната. Ще засилим комуникацията, важно е хората да разберат какво се случва, подчерта столичният кмет. СОС заяви ясна готовност да се чуят гражданите, повтори кметът. Подобни промени се правят във всички европейски столици. "Всички ние искаме да сме европейци, но не съвсем - ако може правата да са ни европейски, но ограниченията да не са", каза тя.

Редактор: Калина Здравкова

Иван Лечев: Наказват ни, че живеем в центъра

"С годините виждам как държавата се опитва да направи живота на всички живущи тук, колкото се може по-невъзможен, обратно на всички е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com