Борисов от Македония: За мен Балканите са приоритет

3845
Борисов от Македония: За мен Балканите са приоритет
Снимка: БГНЕС

Със среща на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев започна посещението на българската делегация в Република Македония за провеждане на първото съвместно заседание на правителствата на двете страни. Срещата се състоя във Водочкия манастир, който премиерът Заев определя като едно от най-красивите места на родния му град Струмица, предаде БГНЕС.

Преди началото на пленарните разговори министър-председателите Борисов и Заев положиха венци пред паметника на Борис Трайковски – президент на Република Македония в периода 1999-2004 г.

С Македония ще строим магистрала Струмица - Петрич

Започваме да строим магистрала Струмица - Петрич. Това заяви в македонския град премиерът Бойко Борисов, който се срещна с македонския ...

След споразумението, което подписахме на 1 август, се радвам, че с министрите си днес сядаме на една маса. За мен темата Балкани е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни, посочи Бойко Борисов в началото на заседанието.

Малко по-късно по време на съвместна пресконференция с македонския ки колега Зоран Заев премиерът Бойко Борисов заяви, че Коридор №8 ще свърже Европа с Азия. Борисов сравни Коридор 8, който свързва България и Македония, с пълноводна река, по която ще преминават стоки и хора.

„Нашата политика е политика на присъединяване, защото това води до инвестиции и по-високи доходи. Хората искат да пътуват и да правят бизнес, ние трябва да им осигурим това... Там където се строи, не се воюва“, подчерта българският премиер, говорейки за транспортната свързаност на Балканите.

Той заяви, че сега е моментът да се използва българското председателство и темата Западни Балкани да се държи във вниманието на всички колеги от Европа и да се предвижи.

Договорът ни с Македония с шанс да влезе в сила до края на 2017 г.

До края на годината Договорът за приятелство с Република Македония може да влезе в сила. Това стана ясно по време на срещата на вицепре...

На Балканите трябва да се пазим от думи като нова епоха и исторически. Трябва повече скромност. Трябва да забравим и за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция... Колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим, така че нашите доходи да достигнат тези в Западна Европа“, каза Борисов.

„Нашата политика не е насочена срещу трети страни, а точно обратното – всички на Балканите да получим по-равно. Затова еднакво важно за нас е нашите приятели от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се присъединят към ЕС, да няма черни петна в региона“, подчерта Борисов и добави: „Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще“.

Премиерът Борисов се обяви в подкрепа на общата работа между Българската и Македонската православни църкви. „Ние не се месим в работата на църквата, но истински ще сме щастливи двете църкви да работят заедно в името на добруването на двата народа“, каза той.

Actualno.com припомня, че темите, които двата кабинета обсъждат, са свързани с българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, дигитална, телекомуникационна, конкретни проекти за сътрудничество в областта на отбраната, туризма, кадастъра, сътрудничеството при бедствия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com