Борисов: Поискахме извънредното заседание, защото съзряхме атаката срещу Плевнелиев

4460
Борисов: Поискахме извънредното заседание, защото съзряхме атаката срещу Плевнелиев

От Парламентарната група на ГЕРБ поискахме незабавно заседание на парламента, защото съзряхме атаката на управляващите срещу държавния глава. Това каза пред “Фокус” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, по повод извънредното заседание, поискано от парламентарната му група.

„По този начин, ние изолирахме всяка възможност той да бъде обвиняван в какъвто и да било грях, или впоследствие - в какъвто и да било провал на правителството”, добави Борисов.

По думите му, ако управляващите са били честни, че след това вето на актуализацията на бюджета „ще има апокалипсис”, ще има големи проблеми с плащанията към бизнеса, на втория ден можеха да съберат заседание на парламента и Тройната коалиция – БСП, ДПС и „Атака” - да си го гласуват отново.

„Това забавяне на свикването на заседанието показва, че за пореден път са били популисти, хвърляли са прах в очите на хората, манипулирали са, и са искали да изкарат, че държавният глава, ползвайки конституционното си право да наложи вето, едва ли не - причинява някаква злина на държавата. В случая - атаката беше по президента. Те не очакваха, че ГЕРБ може да реагира толкова бързо, да се провали тази манипулация и лъжа, и да ги постави в тази неловка ситуация, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му – управляващите са искали да накарат хората наесен да считат, че президентът Росен Плевнелиев е нанесъл някакви поражения върху социалния и икономически пакет на обикновените граждани.

С поисканото от нас заседание на парламента, на втория ден, ветото можеше да бъде преодоляно; с всеки следващ ден закъснение - те сами се оплитат в лъжите и манипулациите си, коментира лидерът на ГЕРБ.

Ако „Атака” искат да изчистят името си, да не влизат в парламента на извънредното заседание за прегласуването на актуализацията на бюджета. „Атака” продължават да твърдят, че не са в тройната коалиция, с ДПС. Аз съм убеден, че това е неестествена коалиция между „Атака” и ДПС - едните ходиха да събарят и да палят джамията, създадоха ни куп проблеми по времето на нашето управлението, а сега крепят това правителство. Според мен, е неестествена и коалицията и между ДПС и БСП, защото българските мюсюлмани бяха прекръствани и изселвани именно от тази Компартия по време на Възродителния процес. Всъщност - абсолютно недопустимо е да работят една с друга тези партии, поради идеологическата им несъвместимост, а в момента – те управляват, коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов: Актуализацията на бюджета се прави, за да се похарчат едни пари

Актуализацията на бюджета се прави само за да се похарчат едни пари, каза бившият министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, ц...

Като прибавим, че нямат и моралното право да го правят (защото не са първа политическа сила; българският народ не ги е поставил на първо място), казах, че ако „Атака” искат да изчистят името си, ако не влязат в парламента, тогава и ГЕРБ няма да се регистрира, и тогава всъщност ДПС и БСП имат 118 депутати (защото двама им висят в Конституционния съд – Иван Иванов и Делян Пеевски). И тук е всъщност денят на истината, в който, както и да шикалкави Волен Сидеров (който се оказа, че е много лесно управляван от БСП и ДПС), „по съвест”, без съвест, или каквото и да било, ще подкрепят това правителство, и това е безпощадно ясно”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ако предложат актуализация за енергийна ефективност или електронно правителство, Парламентарната група на ГЕРБ ще я подкрепи.

„Аз многократно съм казвал, че има заеми, които имат смисъл, които не променят имиджа на държавата в рейтинговите агенции, а напротив - се толерират. Ако този заем,, дори и да е 2 - 3 млрд. лева, е за енергийна ефективност, рейтингът на България ще се вдигне. Само след няколко години мултипликационният ефект от този заем ще бъде толкова голям, че всяко българско семейство ще има с поне 30% на година по-малки разходи за отопление, за енергия, за икономиката. Външният вид на градовете ни ще се промени. Собствеността на хората ще стане по-скъпа и по-дългосрочна. И, ако Орешарски предложи такава актуализация, аз му гарантирам 97 души от ГЕРБ да я подкрепят, защото е добра за държавата, добра е за хората, добра е за имиджа на България. Ако Орешарски каже - 500 млн. лева, (между 300 и 500 млн. е да се довърши това, което ние започнахме в електронното правителство), аз му гарантирам 97 депутати от ГЕРБ да подкрепят правителството. След 2 години това ще даде такъв ефект, че българите ще се отърват от думите корупция, административна тежест, губене на време по гишетата и това е огромно предимство за бизнеса.

„Подобни мерки, което и правителство да предложи, би трябвало всяка политическа партия (защото във всяка има икономисти, финансисти, енергетици, които разбират), да го подкрепи с две ръце. Ние не бихме политиканствали изобщо, ако такава актуализация беше направена. Но - да излизат да ни говорят 3 - 4 месеца, че сме щели да замитаме следи, а всеки месец откриват по 3 - 4 структуроопределящи обекта, които ние бяхме направили и оставаха малки довършителни работи. И следите, които ГЕРБ остави, като столичното метро, Южната дъга, спортните зали, магистралите „Люлин”, „Тракия”, „Струма”, „Хемус”, лотовете, които се изградиха, това няма как да бъдат заличени. Хората ги помнят. Всеки ден, като минават през естакадата на „Меден рудник”, хиляди туристи, разбират, че само няколко месеца не ни стигнаха да направим обхода в Бургас. 3,7 млн. лева бяхме гласували с Министерско постановление, така че да няма тапа на входа за Бургас. С четирилентовия път към Слънчев бряг, ние сме мислили глобално - как целият трафик да се разпредели вляво за Слънчев бряг и вдясно - за Южното Черноморие. Правили сме всичко така, че да го продължим. Не ни стигнаха няколко месеца. Виждате - какви бомбастични изказвания правиха през май - до този момент си мълчат”, каза Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com