Борисов: Станишев, а не ние, изгони RWE от "Белене"

10901

Броени дни преди референдума за бъдещето на ядрената енергетика у нас премиерът Бойко Борисов оповести, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще представи пред Народното събрание договора с германския енергиен гигант RWE за влизане в проекта "Белене" и защо германците са се отказали.

Според Борисов конфиденциалният договор, който е подписан по времето на предишното управление, показва много ясно каква е истината. Премиерът се възмути, че след като всичко е черно на бяло, лидерът на БСП Сергей Станишев си позволява "да лъже така нагло" и да казва, че ГЕРБ са изгонили RWE.

Бойко Борисов: Подкрепям нов лифт в Банско, против АЕЦ съм

Против изграждане на АЕЦ "Белене" и в подкрепа на строежа за втори кабинков лифт и нови писти в Банско. Това заяви премиерът Бойко Бори...

По думите на Борисов цената на „Белене“ съгласно конфиденциалния договор с RWE е щяла да стигне до 22 млрд. евро, които нито фалиралана тогава НЕК, нито българската държава са имали. Затова и още през 2008 година RWE са решили да се оттеглят от проекта.

След като германската компания категорично заявява, че не желае да продължи с "Белене", НЕК изпраща становище до Петър Димитров, където казва ясно и точно, че RWE не приема условията по подписаното допълнение номер 5. "Големият германски акционер, за който БСП и сега говори, не приема да се подпише споразумение номер 5 и други съществени за тях условия като конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения”, заяви премиерът, цитиран от КРОСС.

„RWE декларира, че при учредяването на смесеното дружество ще покрият акционерния си капитал в размер до 10 милиона евро, като на този етап не предвиждат да инвестират допълнителни средства до физическо приключване т.е. до края не са предвидени други средства от RWE. С тези 10 милиона евро и с еквивалентната вноска на НЕК ще се покриват различни плащания за нуждите на проекта, но не и плащания към „Атомстройекспорт” по бъдещи строителни дейности през 2009 г. Всички плащания към "Атомстройекспорт" по изпълнение на проекта през 2009 година следва да бъдат покривани единствено от НЕК, който обаче е в невъзможност самостоятелно да ги обезпечи. Националната електрическа компания пише "декларираният отказ от страна на германската компания RWE да участва в плащанията към "Атомстройекспорт" преди финансово приключване ни поставя в ситуация, при която за плащания по допълнение номер 5 не са осигурени достатъчно средства". Нямат пари да плащат. Вместо това взимат 500 милиона лева за нещо, за което знаят че няма да стане и май месец всички всички български данъкоплатци ще плащаме още 400 милиона лева. През май те са изискуеми", добави Борисов.

"Тези хора говорят гигантска лъжа. В момента Станишев, Петър Димитров и компания извършват гигантска манипулация и лъжа към всички нас", подчерта министър-председателят.

Сценарий от доклада на HSBC: "Белене" е нерентабилна

Само седмица и половина преди референдума за бъдещето на ядрената енергетика в България на бял свят излезе докладът на британската банк...

"RWE, която се оттегли от проекта, е написала, че Националната електрическа компания не е казала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност от 5 милиарда евро. За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? RWE му пише писмо, че неговата част е 5 милиарда евро и още 5 милиарда евро е частта на RWE, общо 10 милиарда евро е стойността още тогава, през 2008 година ", заяви той. "Затова няма друг инвеститор, защото най-малко е 10 милиарда евро проекта. Един милиард струва електропреносна система, 1 милиард струват ядрени хранилища, инфраструктура, стават близо 12 милиарда евро. Това са 22 - 23 милиарда лева и нагоре от българския бюджет", обясни Борисов, цитиран от БГНЕС.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com