Цветанов обвинява за течове на информация при знакови спецоперации

7828
Цветанов обвинява за течове на информация при знакови спецоперации

Нови обвинения за покровителстване и предупреждение на престъпни структури от страна на служители на правните органи отправи вътрешният министър Цветан Цветанов. Той визира изтичане на информация по две от последните знакови акции срещу престъпни групи - "Универсалните" и "Захарно петле".

"Имало е изтичане на информация и този човек много добре знае какво е направил", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в коментар за операциите, предаде БГНЕС.

Цветанов отказа да коментира за кого точно става думи и дали наистина МВР разполага с доказателства, че е имало теч на информация. Той загатна, че това може и да е станало чрез човек извън системата на вътрешните работи, заявявайки, че "колегите работят над два месеца, когато трябва да направим реализацията на операцията се обръщаме и към други институции". Цветанов загатна дори за "магистрат, който е провел работен обяд в едно заведение".

Вътрешният министър благодари на бизнесмените, подали сигнала, на базата на който са проведени двете операции. Той призна, че сигналът не идва от Гриша Ганчев, но отказа да съобщи точно кой го е подал.

Цветанов разказа още: "В офисите, в които влязоха колеги имаше компютри, скрити в мазетата на сградите. Всички служители са получавали телефон, по който може да се разговаря само и единствено с въведените в телефона номера. Има инструкции за ползване на служебен телефон. В инструкциите е записано, че при позвъняване от непознат номер телефонът не се вдига, звъни се само на номерата, въведени в списъка, номерът се използва само за разговори в групата. След въвеждането на номерата в телефона хартиеният носител, на който те са написани, се унищожава".

В акция "Универсалните" са замесени син на бивш министър на земеделието, член на семейството на бивш шеф на митницата, човек свързан с едно покушение срещу Бай Миле - Мравката, добави Цветанов.

В рамките на операция "Универсалните" са извършени процесуално-следствени действия на над 50 адреса, в ГДБОП са доведени 80 души, 8 от тях са задържани и спрямо 4 от тях има повдигнати обвинения. Нанесените щети от "Универсалните" по първоначална оценка възлизат на над 15 милиона лева.

Операцията "Захарно петле" беше насочена срещу организирана престъпна група, която се занимава с внос основно на захарни продукти, предназначени основно за големите производители на захарни изделия и на алкохолни напитки, припомни директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров. В хода на операцията, която се проведе на 11 декември, са задържани и са повдигнати обвинения на четирима души. Продължава издирването на още един човек, за когото се предполага, че е бил част от групата.

"Зад организацията седи синът на известен алкохолен бос, който в момента се намира в чужбина на топло и хубаво място. Престои обявяването му за издирване", отбеляза още Флоров. "От февруари досега престъпната група е нанесла щети на хазната за около 2,5 милиона лева", заяви още той.

И "Универсалните", и предполагаемите членовете на престъпната група от "Захарно петле" са прилагали една и съща схема за неплащане на данъчни и митнически задължения. "Използват се кухи фирми или буферни фирми с несъществуващи собственици, или собственост на хора без работа и с почти никакви доходи", обясни Флоров.

Редактор: Ивайло Петров

Цветанов: Случаят "Марковска" можеше да доведе до импийчмънт на Плевнелиев

Венета Марковска сама реши да се оттегли от надпреварата за конституционен съдия и всъщност предотврати процедура по импийчмънт на през...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com