Договаряме със Западните Балкани поевтиняване на роуминга

4872
Договаряме със Западните Балкани поевтиняване на роуминга
Снимка: БГНЕС

България подготвя меморандум с правителствата на държавите от Западните Балкани за намаляването на цените на роуминга.

В момента цените на разговорите със страните от Западните Балкани са изключително високи (100 пъти в сравнение с националните тарифни планове в България, които са валидни и при пътуване в Европейския съюз).

По думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, анализите показват, че много голям брой туристи и хора, правещи бизнес, са сериозно заинтересовани да се намалят тези цени.

Московски говори на откриването на конференция „Логистични хоризонти 2025“, съобщиха от МТИТС.

„Подписването на тези междуправителствени спогодби е израз на нашата политическа воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за целия Европейски съюз. Считам, че това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаляване на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет“, заяви министърът.

Московски подчерта, че една от основните задачи по време на Българското Председателство ще е присъединяването на страните от Западните Балкани в Европейския съюз.

„Свързаността във всичките ѝ форми е от изключителна важност за приобщаването на балканските държави към ЕС и ние ще работим тя да стане факт. Намаляването на цените на роуминга е важна стъпка в този процес“, допълни той.

Транспортната свързаност на Западните Балкани е друг акцент, който ще даде нова перспектива за развитието не само на района, но и на целия Европейски съюз, посочи Ивайло Московски. Включването на Коридор № 8 в Берлинския процес бе първата крачка в тази посока, а следващата е свързването на София и Скопие с магистрален път и железопътна линия. Осигуряването на необходимия финансов ресурс за цялостното изграждане на Коридор № 8 е от особена важност за нас, заяви министър Московски.

„В автомобилния сектор ще предприемем активни действия за намаляване на административната и финансова тежест на транспортните компании. При обсъждането на така наречения закон “Макрон” пред Съвета на министрите по социална политика в ЕС, частта, касаеща транспортния сектор, бе изцяло извадена. Ще защитим максимално интересите на българските компании, за да няма никаква тежест към тях - нито административна, нито финансова. Предстои да изготвим специално законодателно предложение за командироването и почивките на международните водачи и каботажната дейност“, съобщи Ивайло Московски. Той добави, че очаква сериозни дебати около идеята за забрана на шофьорите да ползват седмичната почивка на борда на превозните средства, както и предложените разпоредби за задължително връщане на водачите в държавите им, на всеки три седмици. „Предложените мерки засягат основно периферните страни на ЕС, в това число и България, и ще работим за приемането на прецизни и справедливи разпоредби на ниво Европейски съюз“, категоричен бе министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Отиде си знаково лице на БНТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com