Експерт: Човечеството не си е свършило работата на Земята, за да бъде погубена с политически инструментариум

3287
Експерт: Човечеството не си е свършило работата на Земята, за да бъде погубена с политически инструментариум
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Коронавирусът е политически инструмент - показва едно единство, което в различните държави в различни размери, политиците прилагат по отношение на населението. В резултат наблюдаваме и сме част от този свят, в който всичко е предсказуемо, защото минава под знака на страха. Този коментар направи проф. Нина Дюлгерова от ВСУ „Черноризец Храбър“, представяйки с колеги в БТА Новата 2021 година - между равносметката и прогнозите.

Аксиомата на днешния свят е коронавирус – коронакриза – пандемия, обобщи тя. Светът живее от сутрин до вечер с данните за заболели, заразени, починали, оздравели, сега вече и бройката ваксинираните се дава… Парите се въртят в публичното пространство – вече спокойно слушаме за милиарди и трилиони, но на практика освен разболяване на здравите, както физически, така и психически, не виждаме някаква алтернатива, която да даде възможност да кажем, че ще се върнем към стария свят, коментира Дюлгерова.

Наследството

2021-ва наследи пандемията, започна прилагането на ваксини – светлина в тунела, отбеляза тя и предупреди да не забравяме, че пандемията наложи нов политически модел, който ще има нови правила. Новите правила бяха не само предречени, но и задействани по времето на администрацията на Доналд Тръмп, посочи Дюлгерова, визирайки антиглобалистката политика, която даде възможност на САЩ да излязат от неизгодни за тях споразумения - дали Парижкото, дали Тихоокеанското или Ядрената програма за Иран, няма значение. По думите й, този антиглобализъм, който в последните 3 – 4 години се разглеждаше като индикация за ерозията на англосаксонския свят, в една или друга степен зараждаше идеята, че може би ще има възможност държава, група държави, международни организации да засилят своята независимост и по някакъв начин да защитават интересите на съответните общности.

Миналата година се направи драстична стъпка за възстановяване на глобализацията – глобализация чрез единство на политиките на държавите по отношение на преодоляването на непреодолимата пандемия от коронавируса, посочи Дюлгерова. Какво се получава, продължи тя - получава се битката между икономическия и финансовия капитал. финансовият капитал на новите пари, погледнато през виртуалното пространство, глобализира света, добави тя. 

Перспективите

Наследяваме пандемията, все още не са решени резултатите от изборите в САЩ, ще имаме много предизвикателства в 2021-ва пред образованието, медицината, бизнеса, държавността. „Държавността е поставена на изпитание не само в контекста, че се налагат чужди политики и интереси, свързани с властта на световното задкулисие, но и с другата част на дихотомията на света - власт и пари“, отбеляза още Дюлгерова.

"Вървим към криптовалути и чрез виртуалното пространство милиардерите станаха по-богати, защото виртуалната търговия надмина 50 – 60% по време на т.нар. пандемия", отбеляза още тя.

"Зелената енергия – този план, който европейските бюрократи казаха, че ще е в основната политика на ЕС, а именно Зелената сделка да се реализира и по този начин да се повишат климатичните позитивни тенденции в Европа, не съм сигурна, че не е политика с много пари", каза още Дюлгерова.

Центробежните сили се засилват навсякъде и всяка държава ще опитва да запази себе си, ще игнорира много познати схеми, в които е била съюзник или противник, ще се бори за своето присъствие в глобалната и регионалната конфигурация, прогнозира професорът по история.

Тя е категорична, че няма да има еднополярен свят. „В момента държавите все още ги има. Ако финансовият капитал е победил чрез битката за президентския пост в САШ, тогава ще коментираме нещата по друг начин, но не съм убедена, че даже и Байдън да бъде президентът, нещата ще се развиват в тази негативна за човечеството посока“, добави тя.

В 2021-ва, всяка личност и различните общества имат шанса да намерят себе си и да се отърсят от това, което се опитват да ни внушат – да се страхуваме, категорична е проф. Дюлгерова.

Експерти наредиха Грета Тунберг до Кончита Вурст като символ на извратения европеизъм

"През изминалата година европеизмът като идеология вече придоби завършен вид: към мултикултурализма, към съсредоточаването върху малцин...

Според нея 2021-ва ще бъде интересна. „Надявам се светлината да бъде много повече, отколкото тъмнината, която имахме през миналата. Човечеството не си е свършило работата на тази Земя, за да бъде погубена чрез политически инструментариум и чрез амбициите на някои хора, които притежават парите и властта“, заяви проф. Дюлгерова.

Като историк тя подчерта, че винаги субективният фактор променя и анулира всякакви черни сценарии, така че надеждата остава. Човечеството ще продължи да съществува, коронавирусната пандемия ще е неприятен етап от неговата история“, убедена е проф. Дюлгерова. Според нея стария свят ще си го получим тогава, когато се осъзнаем, че сме силни с това, което сме, а българите особено.

Предизвикателствата пред България

Според проф. Дюлгерова, предизвикателствата пред България са преодолими. Коронавирусът освен, че ни вкара в глобална политика на страх и идентични мерки за преодоляване на пандемията, дава възможност да осъзнаем, че в момента имаме шанса не само да си отстояваме българската история на Република Северна Македония, но и да формулираме много ясно нашите национални интереси и да конституираме нашата стратегия, както по отношение на икономика, социална защита, политическо развитие, но и за реалното място на България в Черноморския регион. „Имаме прекрасна поговорка „двама се карат - трети печели“, нека третия да е България, имаме този шанс“, добави проф. Дюлгерова.

Черноморският регион концентрира битката за надмощие, власт и пари между великите сили. Енергетиката ще продължи да бъде основен аспект на отношенията Русия - САЩ - Европа. „В този триъгълник тези дни енергетиката получи много интересна резултатност - САЩ за пореден път бяха крайно недоволни, че се осъществи връзката „Турски поток“ – „Балкански поток"– сръбски пазар, а България се похвали и с една все още съмнителна като 100-процентова реалност – установена междусистемна газова връзка Гърция – България“, отбеляза проф. Дюлгерова.

Експерт: Може и да няма Brexit

"Brexit може би няма да има". Това е мнението на историка и специалист по геополитика проф. дн. Нина Дюлгерова. "Brexit ще бъде едно о...

Според прогнозата й, Европа ще продължи да бъде много устойчив обект на американски амбиции по отношение на елиминиране на Русия от енергийния пазар на Европа, но САЩ няма алтернатива на руския нефт и газ.

"Склонна съм да приема, тъй като динамиката на отношенията Москва – София са изпълнени с неприятни изненади и предизвикателства, че това е временно и си отива, но остава това, което гарантира присъствието на България в газовите схеми", каза още Дюлгерова. За отношенията между Русия и България тя е категорична, че вече, в 2021-ва, трябва да се работи не един срещу друг, а едни с друг. Сигурността в Черноморския регион не трябва да бъде подчинена на амбициите, демагогията или т.нар. хибридна реторика, казваща „Русия е стратегически враг, Турция също“, убедена е проф. Дюлгерова. 

Автор: Ива Иванова

Още: Коронавирусът прикри катастрофата на неолибералния капитализъм;

Как неолиберализмът и финансовият капитал могат да оцелеят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com