Хапнали сме близо тон колбаси с конско месо

8980
Хапнали сме близо тон колбаси с конско месо

У нас близо тон колбаси с конско вместо телешко са били продадени по магазините. Това е показала проверката на Агенцията по храните, след като бяха установени случаи на измама. Продуктите са безопасни, но въпреки това производителите ще бъдат глобени, съобщи агенция КРОСС.

След истерията в Европа конското месо се оказа заместител на телешкото и у нас. В две месопреработвателни предприятия са засечени четири фалшиви продукта - саздърма, наденица, варено-пушени колбаси.

„Общото е, че е влаган животински протеин, който е говежди, от страна членка на ЕС. Той е на прах, абсолютно разрешен и това е общото между тези продукти”, обясни д-р Йордан Войнов.

Лабораторните тестове продължават до уличаване на виновника, предава бТВ.  Конското беше открито в предприятия в Петрич и в Карлово.

От месокомбината в Петрич са изпратили проба в Германия, защото твърдят, че в колбасите не е влагано конско.

Две наши фирми пускали на пазара салами с конско

Две български предприятия са произвеждали и пускали на пазара салами с конско вместо телешко. Това обясни шефът на агенцията по безопас...

По-рано през седмицата стана ясно, че две български предприятия са произвеждали и пускали на пазара салами с конско вместо телешко.

Четири от общо 25-те проби на месни продукти за наличие на конско месо вместо телешко са положителни, като въпросните колбаси са произведени в две предприятия.

Започна изтегляне на въпросните месни продукти от търговската мрежа. Вече са ясни имената на фирмите, които са произвеждали колбаси с конско вместо телешко месо.

Глобите за двете български фирми, използвали конско месо, ще бъдат максимални – в рамките на 10 хиляди лв., но тепърва ще се изяснява дали българските предприятия са били наясно, че закупуват конско, а не телешко месо от доставчиците.

 

Конско месо и у нас

Четири са положителните проби от 25-те изпратени за ДНК анализ за установяване не нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешк...

 

 

 

 

 

БАБХ: В кюфтенцата на българската ИКЕА няма конско месо

Българска агенция по безопасност на храните извърши проверка на кюфтенца със съмнение за нерегламентирано вложено конско месо във връ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com