Над 4000 бежанци у нас, издръжката на един - 1100 лв месечно

15518
Над 4000 бежанци у нас, издръжката на един - 1100 лв месечно

1100 лева – толкова струва издръжката на един бежанец у нас за месец. Това каза пред журналисти зам.-министърът на вътрешните работи - Васил Маринов, след заседание на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

"Оттам - нататък може да се калкулира, в зависимост колко ще бъдат бежанците, това са разходите, които са за настаняване на бежанците, изхранване, санитарни пакети", посочи Маринов.

Към този момент броят на бежанците е малко под 4000.

УНИЦЕФ прави мониторинг в центровете ни за настаняване на бежанци

На 12 и 13 септември съвместни екипи на УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще посетят центровете за настаняване на...

"Нарастването на броя на бежанците е доста динамично. Aко средно е било около 400 на месец, за август броят им е 1500, от началото на септември до момента бежанците са около 550. На първо време - търсим сгради, за които не ни трябва финансов ресурс, тъй като е по-добре да изразходваме този ресурс за лекарства, настаняване на бежанци. За момента няма усложнения на криминогенната обстановка.

Създадена е методика, по която, при първоначално настаняване на бежанците, ги интервюираме, за да може да се отделят лицата, които попадат в т.нар. рисков контингент. Те ще бъдат настанявани в закрит тип лагери", заяви Маринов.

"Имаме желание по-бързо да бъдат обработени документите, за статут на бежанец, но това в никакъв случай не е за сметка на качеството на проверката. Желанието ни да ги обработваме по-бързо е, за да освобождаваме места и да не се налага да настаняваме на палатки. В никакъв случай това не е за сметка на качеството на проучването", заяви Маринов.

"65-те лева на бежанците за месец, не са за храна, а са джобни пари, с които да могат да разполагат. Стачките, които част от бежанците организират, са заради желанието им - техният статут да бъде решен по-бързо. Обикновено това са хората, които са настанени в Дома на Дирекция миграция към Бусманци. Той е закрит тип, и бежанците искат да бъдат пуснати и да им бъде променен статутът", коментира още зам.-министърът.

Парламентарната вътрешна комисия се запознала с предприетите мерки от Националния оперативен щаб във връзка с настаняването на бежанците.

ВМА се готви за бежанска вълна

„Военномедицинска академия се подготвя за евентуална бежанска вълна в България". Това съобщи директорът на болничното заведение ...

"Това са комплексни мерки, с които е ангажирана цялата държава. Най-неотложният въпрос, който трябва да решим, е намирането на допълнителни помещения, тъй като вече сме надхвърлили с близо 400 души лимита на местата, в които са настанени бежанците.

Има визия за осигуряване на още 600 места за бежанци до края на седмицата. Трябват ни преводачи от арабски език", посочи Маринов.

"За момента всички министерства, областни управи и държавни институции, са ни предоставили списък с имоти с отпаднала необходимост, които трябва да бъдат огледани от Държавната агенция по бежанци.

В зависимост от състоянието на имотите, ще бъдат набелязани местата, където бежанците да бъдат настанени, защото нямаме възможност да взимаме сгради, които са в лошо състояние и, които трябва да бъдат дълго време ремонтирани", каза зам.-министър Маринов.

Той посочи, че имотите са в различни места и за момента не иска да конкретизира, но едното е в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com