Няма да има доброволни отряди към МВР след скандал, ГЕРБ отстъпи пред ДПС

4241
Няма да има доброволни отряди към МВР след скандал, ГЕРБ отстъпи пред ДПС
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ се отказа от подкрепата си за идеята на ВМРО да се създадат доброволни формирования към МВР.

Предложението беше заложено в Закона за МВР и предвиждаше доброволни формирования да оказват съдействие на полицейските органи.

Ще има доброволни отряди към МВР?

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание прие на днешното си заседание предложението за въвеждане на добро...

Това се случи след почивка, поискана от ПГ на ДПС. Текстът бе заложен в Закона за МВР и бе отхвърлен с 26 гласа „за“, 28 „против“ и с 64 „въздържали се“.

Предложението на “патриотите” беше одобрено на второ четене в парламентарната комисия по вътрешна сигурност. В пленарната зала обаче депутатите на Бойко Борисов се въздържаха да го одобрят след ожесточена съпротива на ДПС.

Дебати

При обсъжданията депутатите се разделиха заради идеята да се позволи на доброволците да проверяват документите на гражданите. Това стресна БСП. “Вие вървите, появява се някакъв човек, вади някаква карта и казва: дайте си документите за проверка. Това нарушава принципа на доброволните формирования”, обезпокои се соцдепутатът Росен Малинов.

Далеч по-рязко реагираха от ДПС. От партията гневно определиха доброволните отряди като “шпицкоманди”, които ще станат основата за “двувластие” в малките населени места.

Бивш МВР министър се опасява, че се съсредоточава много власт за борбата с тероризма

Трябва да се спре с маневрите около НСО, защото ми се струва, че ще бъдат създадени 3-4 квази НСО-та. Така бившият МВР министър Веселин...

“Г-н министър, не ви е необходимо онези дружинки, които г-н Каракачанов ги беше създал с кафяви дрехи, да ги прехвърли към вас, за да ги узаконите”, обърна се Рамадан Аталай от движението към отсъстващия шеф на МВР Младен Маринов. И призова герберите да не дават отново подкрепата си за предложението.

Вносителите отвърнаха, че доброволците ще действат само при планови операции на МВР и съвместно с органите на реда.

“В малкото населено място те са познати - всички, включително криминалният контингент, ги знаят, че са сътрудници на полицията, те ще се представят и ще кажат: ти вършиш някакво нарушение или се каниш да извършиш такова, снемаме ти самоличността, предупреждаваме те.

И това мисля, че ще има изключително респектиращо въздействие върху тези маргинали, които безчинстват в определени краища на страната”, описа представата си за доброволчеството Искрен Веселинов от ВМРО. Патриотите заплашително обявиха, че доброволците ще действат и срещу "клановете", които подкрепяли ДПС по време на избори.

За да обори протестите на депутати от ДПС, че тези отряди ще действат активно по време на избори, Маноил Манев от ГЕРБ изтъкна, че се е подписал под законопроекта само след като е записано, че доброволците се записват в списък към общината и само от този списък се включват хора в доброволческите групи.

"Обединени патриоти" ще борят престъпността с доброволни отряди (ВИДЕО)

"Обединени патриоти" предлагат създаването на доброволни отряди за справяне с престъпността. Мярката трябва да влезе в Закона за МВР ме...

„Предвидили сме в закона всичко да става под контрола на МВР. Тези доброволци няма да работят самостоятелно, едва в рамките на операция на някое ОДМВР може да им бъдат дадени правомощия, които ще бъдат описани в закона”, коментира Манев.

След ожесточени спорове от ДПС поискаха почивка, за да се обсъди идеята още веднъж извън пленарната зала. При последвалото гласуване повечето депутати се въздържаха, с което инициативата на патриотите пропадна.

Гласуването недвусмислено показа, че парламентаристите от ГЕРБ са преосмислили подкрепата си, тъй като без техните гласове предложението нямаше как да бъде одобрено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com