Отменят избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС

8994
Отменят избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Народното събрание ще разгледа проект за отмяна на решението за избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС, прието на 14 юни 2013 г., съобщи БГНЕС. Вносители на проекта са Сергей Станишев и Лютви Местан.

На 14 юни премиерът Пламен Орешарски предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Парламентът гласува и одобри кандидатурата му. Последва масово недоволство и десетки хиляди граждани излязоха на протест пред Министерски съвет срещу избора на Пеевски. Президентът Плевнелиев в същия ден заяви, че доверието му към кабинета "Орешарски" е изчерпано и настоя НС да преразгледа решението за избора на Пеевски като председател на ДАНС.

Няколко часа след избора на Пеевски хиляди българи протестираха срещу назначението му за председател на ДАНС. Много от протестиращите носеха снимки на Делян Пеевски, върху които бе написано "Game Over" (Играта свърши).

На следващия ден – 15 юни, Делян Пеевски заяви готовност да се оттегли от ръководния пост в ДАНС при решение на Народното събрание. Това стана по-малко от 12 часа след протестите в столицата. В открито писмо до медиите Пеевски обясни причините за решението си. В него се казва, че той е приел да изпълнява отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. "Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан", се казва в писмото.

Бойко Борисов: Давам Станишев на съд, ГЕРБ напуска парламента

Завеждам дело срещу Станишев за клевета заради твърденията му, че съм имал криминално минало. ГЕРБ пък ще напусне парламента и ще се за...

Няколко часа след писмото на Пеевски, Орешарски, Станишев и Местан решиха да оттеглят кандидатурата на Пеевски, а Орешарски заяви, че ще предложи нов председател на ДАНС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com