Почитаме паметта на загиналите в катастрофи

8521
Почитаме паметта на загиналите в катастрофи

513 души са загинали по пътищата на България от началото на годината. Това заяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Днес е Световният ден на възпоминание за жертвите на пътнотранспортни произшествия. По този повод пред ВМА в София от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи беше поставена инсталация от 16 чифта обувки, тъй като това е броят на хората, които загиват по пътищата на България за 10 дни.

15 от чифтовете са избрани произволно, а един от чифтовете беше на младия Светлин, загинал при ПТП, причинено от пиян шофьор. Символично бяха запалени свещи.

"Искаме да вдъхнем на неговите родители кураж и сила, защото най-тежкото е да загубиш дете, каза Тодоров. Искаме с този акт да вдъхнем кураж на близките на загиналите, да ги подкрепим, да ги прегърнем, да им дадем сила", допълни Тодоров.

Един човек загина при катастрофа за денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 15 тежки катастрофи с 1 загинал и 18 ранени, 2-ма от които са с опаснос...

"За три години благодарение на усилията на държавата, на медиите, сме спасили над 1000 човешки живота. И на коледните празници ще има 1000 запазени семейства, заяви той и добави, че броят на загиналите при катастрофи в сравнение с миналата година е намалял. Благодарение на усилията на цялото общество това се е случило. Няма българско семейство, в което да няма пострадал при катастрофа. Нека всеки един тази вечер да запали една свещ и да я постави на прозореца, да си помисли хубави думи за тези, които без време си отидоха", призова Тодоров.

Той се надява на толерантност на пътя и на по-малко такива оставени обувки, съобщи БГНЕС.

Алекси Кесяков от "Пътна полиция" призова днес да споменем с добро хората, които без време загинаха на пътя.

"Да изкажем съболезнования на техните близки, да подкрепим тези, които продължават да страдат и да променим своето поведение като участници в движението. Да поставим нашите цели, че най-важно е да стигнем, където сме тръгнали, че там ни чакат, че трябва да превозваме хората внимателно, да пазим останалите, които се движат по пътищата", каза Кесяков.

Фани Благоева, която е пострадала при катастрофа заяви: "Обувките ми са на краката, но с какъв крак съм, само аз зная". Благоева подчерта, че хората не познават проблемите на пострадалите при пътни произшествия.

"За нещастие не обръщаме внимание на човека до нас. Социализацията е само думичка от статии на много хора, които вървят напред в кариерата си. Това е болният ни въпрос в момента. Трябва да обръщаме повече внимание на човека до себе си, каза Благоева. Много хора се появиха в живота ми през тези 6 месеца да попитат какво се е случило, но след това ги нямаше, допълни тя. Асоциацията на пострадалите при катастрофи се обърна към мен, за да помогне. Огледах се в очи, които не само ме гледаха, а направиха необходимото. Това е приятелство за цял живот за мен", каза още Благоева.

Редактор: Евгения Гигова

Две жертви на войната по пътищата

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 14 тежки пътно-транспортни произшествия с 2 убити и 12 ранени, съобщава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com