Освен в България ето къде още се празнува 24 май

20128
Освен в България ето къде още се празнува 24 май
Снимка: коалиция Възход

Над 250 милиона души по света от 23 държави си служат с кирилицата, като броят на страните, използващи кирилицата, до разпадането на СССР бе дори по-голям. Този факт ни подсказва, че България, макар да е люлка на кирилицата и да се гордеем, че „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат“ не е единствената страна, отбелязваща 24 май като официален празник.

Списъкът на държавите, в които се празнува 24 май, е дълъг, макар в някои от тях реално да се чества деня на Св.Св. Кирил и Методий и писмеността, но не на тази дата, което не е от особено значение, тъй като, първо, вълнува ни кои страни отбелязват деня на славянската писменост, второ, у нас празникът също не е винаги бил на 24 май. След 1916 година, когато е въведен Григорианският календар, празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния е на 11 май – деня, в който църквата почита светите братя.

Как се е празнувал 24 май като празник през годините?

Кой празнува 24 май?

Когато коментираме кой празнува 24 май, визираме кои държави отбелязват деня на просветата и културата, на кирилицата и делото на светите братя Кирил и Методий и учениците им. Въпреки че кирилицата се използва и от народи, които нямат нищо общо със славяните, както и в страни, разположени не на Стария континент, а в Азия, все пак предимно страни в руското културно-политическо пространство възприемат кирилица като своя писменост. Тези страни празнуват 24 май като ден на светите братя, на просветата и на кирилицата по начина, по който го отбелязваме и у нас.

Сред отбелязващите 24 май страни са Украйна, Беларус, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Словакия и други държави, част от които обявяват своята независимост след разпадането на ССР или се отделят от Югославия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия СССР, а до XIX в. е била такава и в Румъния. Най-общо можем да кажем, че съвсем естествено денят е официален празник за всички славянски народи, за които кирилицата е официалния език.

В някои от тези страни, като в Русия например, денят е приет за празник на славянската писменост и култура години по-късно – през 1991-ва след първото честване на деня на Кирил и Методи като църковен празник, какъвто в Русия той е от 1863 година. У нас 24 май е официален празник година по-рано – от 1990-та, като е обявен за такъв с решение на Деветото народно събрание на 30 март 1990 г.

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Далеч не във всички страни, използващи кирилицата, празникът, посветен на светите братя, книжнината и просветата, се чества на 24 май. Чехия например също празнува деня на славянската писменост, на Кирил и Методий, но датата е различна – 5 юли, като деня е официален празник, подобно на 24 май у нас. Хиляди граждани на Чехия се събират на мястото на столицата на Великоморавия, от която е останал само манастир, за да отдадат почит и сведат глави пред славното дело на светите братя Кирил и Методий на този ден.

Далеч и не всички страни, използващи кирилица и почитащи делото на Кирил и Методий, са славянски. Кирилицата се използва от казакстански, монголски, осетски, татарски, таджикски и други народи и дори в някои части на Аляска.

За глаголицата, кирилицата и вариантите на кирилицата

Макар че Кирил и Методий създават глаголицата, опростена по-късно от Св. Климент Охридски, който кръстил новия вариант кирилица, 24 май се чества като празник на кирилицата и на Св.Св. Кирил и Методий. Азбуката, която използваме днес, се различава от кирилицата на Св. Климент Охридски. Многократно е опростявана, претърпяла е редица промени, за да достигне до варианта, познат ни днес.

Съществуват различни национални варианти на кирилицата:  Българска кирилица, Беларуска кирилица, Румънска кирилица, Сръбска кирилица, Македонска кирилица, Руска кирилица, Украинска кирилица, Казахстанска кирилица, Киргизстанска кирилица, Молдавска кирилица, Монголска кирилица, Таджикска кирилица.

Честит празник!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com