Поругаването на българските светини става все по-популярно

13548
Поругаването на българските светини става все по-популярно

"Голяма част от ромите в страната ни не се вписват в обществото. За тях образованието не е ценност. Те си карат по тяхната традиция и все повече започват да ни показват, че не ги интересува, че живеят в България, не желаят да се съобразяват с наложения обществен модел и започват да го демонстрират."

Това заяви пред Нова телевизия Ангел Джамбазки, ВМРО, в коментар на поредния случай на поругаване на български ценности, в който 21-годишен ром от шуменско школо се щракна до бюста на Апостола, показвайки му среден пръст. За тях последен план им е образованието, подчерта  той.

Джамбазки бе категоричен, че при подобни случаи трябва да има наказания. За да се пресече битовата хулиганщина – при такова поведение трябва  да му се спрат социалните помощи. Да се използват моделите, които отдавна бяха пренебрегнати – образование и труд,  поправителен труд. Всички тези неща могат да бъдат полезни и наказвайки, да покажат какъв трябва  да е моделът на поведение. Вместо да ги наказват с безсмислени наказания – връчват му метлата и лопатата и да прекопае градинката пред училището, каза още Джамбазки.

Според психолога Стела Богомилова, когато един човек поругава българските идоли, той е в състояние да поругае всичко, свързано с българщината. Той не се чувства като наследник на Ботев, Левски и Караджата. Той е човек, който е с идентификационен национален проблем, посочи тя.

По думите й в последно време този модел на поведение става все по-популярен и това е много тревожно.  

Богомилова посочи, че при в тези случаи сме свидетели на липса на тотална ценностна система. Необходимо е да се внесе част по родолюбие още в детска възраст, подчерта тя.

Антиромски абсурди

Една дяснорадикална групировка в Румъния излезе с абсурдното искане жените от ромски произход да бъдат стерилизирани. Правозащитници...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com