Правната комисия иска нова процедура за избор на съдия в КС

6120
Правната комисия иска нова процедура за избор на съдия в КС

Комисията по правни въпроси ще предложи Народното събрание да открие нова процедура за избор на съдия за попълване на квотата на Народното събрание в Конституционния съд.

Депутатите от правната комисия предлагат до 22 ноември да започне подаването на предложенията за член на Конституционния съд и то да продължи до 30 ноември. На 12 декември ще се проведе изслушването на кандидатите в правната комисия, а на 19 декември ще бъде гласуването в пленарна зала.

В процедурните правила за този избор не е указано, че не могат да се подават и разглеждат анонимни сигнали, срещу който и да е от желаещите да станат конституционни съдии. "Всеки, който има да праща дори и анонимни сигнали и доноси, може да го направи и ние ще ги оповестим", обясни председателят на комисията Искра Фидосова. "Чакам още днес или в близките дни парламентът да започне процедура по нов избор", заяви днес премиерът Бойко Борисов.

На 15 ноември президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии. Оттеглянето на президента се случва за първи път и е прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 година, когато е основан.

Плевнелиев обясни, че няма да присъства на полагането на клетва на съдия Венета Марковска като конституционен съдия. Президентът си тръгна, след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. Така Венета Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

Ще обсъдим дали трябва да обявим същата процедура за избор на член на Конституционния съд, и дали трябва да дадем нов срок за подаване на предложения. Това обясни по-късно председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

Миков: Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ

"Госпожа Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ, защото 78 души от ГЕРБ, включително Искра Фидосова, председателят на Парламентарната г...

"След това, което направи президента Плевнелиев ще си потърся правата по съответния съдебен ред! Не очаквах, че държавният глава ще реагира по този начин. Не съм нарушила законите. Не съм оказвала въздействие нито върху зам. - министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, нито върху когото и да било друг!". Това пък каза Венета Марковска по-късно през деня.

На 31 октомври без дебати депутатите от мнозинството, независими депутати, от ДПС и някои от ПГ на КБ избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота. След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година.

Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име. Така Венета Марковска бе изслушана в парламентарната правна комисия и там сигналът, който не бе проверен с мотива, че е анонимен бе наречен от нея – донос.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com