Правосъдният министър призова Марковска да изчисти името си

7342
Правосъдният министър призова Марковска да изчисти името си

"Струва ми се, че Венета Марковска, срещу която имаше подаден сигнал, е редно да изчисти съмненията около себе си." Това каза правосъдният министър Диана Ковачева.

"Има достатъчно време до полагането на клетва, Марковска да коментира така направените изказвания по неин адрес, добави правосъдният министър. Мисля, че това е право и задължение на всеки човек да изчисти името си, ако е несправедливо обвинен," отбеляза още Диана Ковачева. Според нея парламентът може да изпрати писмо до Европейската комисия, с което да мотивира избора, който беше направен вчера, напомня БГНЕС.

На 31 октомври заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов и заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска спечелиха подкрепата на мнозинството депутати и влязоха в Конституционния съд.

След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения, отправи го говорителят на ЕК Оливие Баи. Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име.

Той припомни, че ЕК призовава българският парламент да поеме своята отговорност и да направи проверки, и подчерта, че вчерашното гласуване в пленарна зала не е включвало проверки на съществуващите сигнали. Затова ЕК изразява загриженост и смята да продължи да следи много отблизо процесите в българската съдебна система и да ги отрази в следващия доклад по мониторинговия механизъм.

През юли беше обявено, че за България, за разлика от Румъния, такъв не се предвижда преди края на 2013 г. Вчера обаче Оливие Баи подчерта, че ако ситуацията го налага ЕК винаги може да излезе с допълнителен доклад за България, който да отразява актуалните обстоятелства. Говорителят каза още, че ЕК очаква от българските власти да спазват поетите ангажименти при предстоящите други важни съдебни назначения.

Младенов: Сега всичко зависи от Македония

България е уведомила европейските институции за случая с двамата българи, осъдени на смърт в Малайзия. Това каза в „Денят започ...

 

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com