Президентът: БНТ избраха снимките. Телевизията: Съвместно дело беше

13599
Президентът: БНТ избраха снимките. Телевизията: Съвместно дело беше

Моите речи са мое дело и съм горд с тях. Това се казва в официално писмо на президента Росен Плевнелиев три дни след като в страната избухна грандиозен скандал във връзка с използваните кадри в първото му новогодишно поздравление.

В съобщението се казва, че представителите на президентската администрация са поискали от БНТ кадри или снимки от Пирин и Рила.

"По случая в президентството правим проверка и е възможно да има наказани служители поради недостатъчното им внимание в обръщението ми да се появи снимка, която не съответства на изискванията ни", обещава Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Във връзка с допуснатото недоразумение, коeто стана известно в публичното пространство като "гафът на Плевнелиев", от БНТ по-рано заявиха: "Концепцията за изработването и визуализирането на клипа с новогодишното послание на държавния глава е на Администрацията на президента, а техническата реализация е осъществена от Българската национална телевизия. При изготвянето на клипа, подборът на снимковия материал е извършен съвместно от екипите на БНТ и пресцентъра на президентството. Използвани са кадри от фонда на БНТ, снимки от интернет сайта на Администрацията на президента, и снимки от свободни от авторски права български туристически сайтове, избрани след съгласуване с Дирекция "Връзки с обществеността" на президентството".

Първата новогодишна реч на държавния глава Росен Плевнелиев породи множество дискусии и откровен присмех в социалните мрежи след посрещането на 2013 година. Освен решението президентът да отправи новогодишните пожелания към нацията от библиотеката на Софийския университет. Нововъведението беше съпроводено от снимки, показващи значимите български събития на отминалата 2012 година - наводнението в село Бисер, земетресението в Перник, деца-златни математици, героят Марио от дома в Белоградчик и други.

Една от снимките обаче предизвика мигновени реакции. В последните минути на 2012 година президентът описва България с думите, че е от най-старите държави в Европа, с древна култура, богата история и неповторима природа – думи, изречени на фона на Царевец в Търново, а веднага след него идва и красивият пейзаж на заснежени планински склонове. Картина, която мнозина потребители на социалните мрежи веднага разпознаха като пейзаж от Скалистите планини в щата Колорадо, Северна Америка.

"Като президент сам пиша речите си и стоя зад всяка своя дума в тях", се казва в изявлението на държавния глава, разпространено от неговия пресцентър. "Гордея се с тази реч и ми се иска повече хора да чуят и да разберат посланията в нея. Обещавам да ги припомням често през тази година", заявява още Плевнелиев и благодари на хората, които са го подкрепили за чутото.

В изявлението се посочва още, че президентът "не отговаря за техническата реализация и за визуализацията на обръщението". "Концепцията за Новогодишното обръщение е на моя екип, а за техническата реализация се доверихме на Българската национална телевизия", заявява Плевнелиев.

Редактор: Ивайло Петров

Служителка виновна за грешната снимка, уволниха я

Снимката на Скалистите планини в Колорадо е била на сайта на "Балкантурист" заради "копи пейст" на служителка на компанията, която ве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com